Batman’da Amazon yerlileri Hasankeyflilerle birlikte Ilısu Barajı şantiyesinin yolunu kapattı. Amazon yerlileri yaptıkları açıklamada, tüm barajların özgürce akmasını istedi.

Güney Amerika, ABD, Avrupa, Afrika ve Türkiye’deki baraj karşıtları ve uluslararası doğa koruma örgütlerinin temsilcileri antik Hasankeyf kentini ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı şantiyesinin girişinde barışçıl bir protesto düzenleyerek, Ilısu Baraj alanının girişini geçici olarak kapattı.

Aralarında Amazon yağmur ormanlarında baraj karşıtı mücadeleleriyle tanınan ünlü Kayapo kabilesinin Şefi Megaron Txucarramae’nin ve Hasankeyflilerin de olduğu 20 eylemci, üstünde İngilizce ve Türkçe “Nehirler birleştirir, barajlar böler: Ilısu ve Belo Monte’yi durdur” yazan bir pankart açtı.

İstanbul’da düzenlenen Dünya Nehirler Konferansı’na katılan uluslararası delegasyon daha sonra Ilısu Baraj alanına geldi.

Hasankeyflilere ve Dicle Vadisi’nde yurtlarından olacak 35 binin üstünde insana destek vermeyi ve Orta Doğu’nun son özgür akan nehri Dicle’nin barajlara kurban edilmemesi gerektiğini amaçladıklarını belirtti.

“HASANKEYF KURTARILMADAN BARIŞ SÜRECİ TAMAMLANAMAZ”

Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, "Ilısu Baraj projesi durdurulmadan ve Hasankeyf kurtarılmadan Türkiye’deki barış süreci tamamlanamaz. Aynı zamanda, Dicle ve Fırat nehirlerinin sularının barajlarla tutulması Türkiye hükümetinin komşularıyla sıfır sorun politikasıyla çelişmektedir. Çünkü Orta Doğu’da giderek artan su krizi bölgede gerilimin giderek artmasına sebep olabilir” dedi.

Ilısu Barajı şantiyesindeki eyleme katılan Amazon’daki Belo Monte Barajı'nın yapımına karşı uzun yıllar mücadele veren Brezilya'nın Kayapo kabilesinin lideri Megaron Txucarramae, "Şingu Nehri’ni Belo Monte’den kurtarmak için sürdürdüğümüz mücadele, Dicle Nehri’ni Ilısu Barajı’ndan kurtarmak için sürdürülenden farklı değildir. Biz hükümetlere, insanları ve kültürleri var eden nehirlerimizi öldüremezsiniz demek için birleştik" diye konuştu.

Hasankeyfli Ömer Güzel ise bir Hasankeyfli olarak yerlerinden göç etmek istemediklerini, barajın bir an önce durdurulması ve hayatlarına devam etmek istediklerini söyledi.

“KALKINMA SOSYAL ADALETLE MÜMKÜNDÜR"

Turkana kardeşliğinden gelen Kenyalı Joshua Angelei ise, Kenya ve burada aynı problem ile karşı karşıya olduklarını ifade ederek, "Bizim orada yapılan baraj tıpkı burada yapılan Ilısu Barajı gibi, çok büyük zararları olacak. Suyun gitmesi gereken halkları susuz bırakacak. En önemlisi bu barajın çevreye doğaya etki değerlendirilmesinin olmaması ve tıpkı Kenya'daki baraj gibi buradaki halka zararının aslında hesaplanmamış olması, ben de kendi ülkemdeki üç baraja karşı nasıl mücadele ediyorsam Ilısu Barajı'na karşı mücadele etmeye geldim. Hep gelişme ve kalkınma için çalışıyoruz ancak kalkınma sosyal adaletle mümkündür" şeklinde konuştu.

Daha sonra Hasankeyf ilçesine gelen Amazonlar ve beraberindekiler burada Hasankeyfliler tarafından karşılandı. Kemençe ve def eşliğinde karşılanan aktivistler, Hasankeyflilere eşlik ettikten sonra beraber Hasankeyf Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.