Çanakkale Çevre Platformu tarafından düzenlenen ’Siyanürcü Şirket Memleketi Terk et’ mitingi bugün saat 14.00’te, Kazdağları bölgesinde altın arayan maden şirketlerinin şantiyelerinin bulunduğu Çan İlçesine bağlı Etili Köyü’nün meydanında yapıldı. Mitinge çevrecilerin yanı sıra köylüler, Çanakkale CHP’li Milletvekilleri Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş ile CHP’li olan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer, Kumkale Belediye Başkanı Süleyman Erte, Erenköy Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz da destek verdi.

 

Çevreciler miting boyunca ’Altıncı Filo Kazdağı’ndan Defol’, ’Altın, İşletme Kazdağı’nı Yok Etme’, ’Havana, Toprağına Sahip Çık’, ’Maden Yasası Talan Yasası’, ’Siyanüre Hayır’ sloganları attı. Grup Öykü de mitingde mini bir konser verdi. Çevreciler, taşıdıkları dövizlerle maden şirketlerine tepkilerini dile getirdi. Mitingte, üzerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının bulunduğu, ’Ferman Padişahınsa Kazdağları Bizimdir’ pankartı dikkat çekti.

 

’BİRÇOK KÖYÜN İÇME SUYU KİRLENDİ’

Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Hicri Nalbant konuşmasında şunları söyledi:

 

"Kazdağları’nda son dönemde neler oluyor? Uluslararası maden tekelleri Kazdağları’na üşüştüler, sondaj yapıyorlar. Sondajları bitirmek üzereler. Sondaj bittikten sonra fırsat bulursa işletmeye geçecekler. Birçok köyümüzün içme suyu bu nedenle kirlendi. Şahinli Köyü’nün suları kirlendi. Şimdi köylüler damacanadan su içmek zorunda kalıyor. Bu sulardan içen hayvanlar hastalanıyor, keçiler ölüyor, çocuklar ishal oluyor. Sadece bu olaylar Şahinli de mi? Kızılelma’da, Kuşçayır’da ve Muratlar’da sular kirleniyor. Bazı sondaj şirketlerinin isminin Türk olduğuna bakmayın. Onlar uluslararası maden tekellerinin Türkiye’deki taşeronları."

 

’PEŞKEŞ ÇEKENLERE YAZIKLAR OLSUN’

Mitinge katılan köylü kadınlar da kürsüye çıkıp, Kazdağlarında altın aranması ve maden şirketleri hakkında görüşlerini dile getirdi. Bayramiç Evciler Köyü’nden Hanife Dörtbaş, "Biz senin bir ağacına kıymazken, seni uluslararası yabancı maden tekellerine peşkeş çekenlere yazıklar olsun. Her şeyin bir ömrü vardır, Kazdağları ölümsüzdür" dedi. Miting olaysız sona erdi. (Hürriyet)