Allianoi Antik Kentinin üzerinin kille kapatılmasını protesto etmek amacıyla kendilerini antik kentte vince zincirleyen eylemcilere mahkeme yolu göründü... Antik kentin üzerinin kapatılmasıyla ilgili ihaleyi alan firma, eylem sonucunda kule vincinin çalışamaz hale geldiğini bu nedenle 2 bin 655 lira zarara uğradıklarını ileri sürerek şikayetçi oldu. Şikayet üzerine olayla ilgili inceleme yapan Bergama Cumhuriyet Savcılığı, eylemcilerle ilgili dava açtı. Savcılık, zanlıları çalışma hürriyetini engelleme mala zarar vermekle suçluyor.

Eylemciler, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu'na muhalefet, çalışma hürriyetini engelleme, mala zarar verme suçlarından yargılanacak... Davanın ilk duruşması 25 ekim 2011 tarihinde Bergama Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Doğa Derneği üyeleri, Allianoi Antik Kenti'nin kumla kaplanmasını protesto etmek amacıyla 20 eylül 2010 tarihinde kendilerini zincirler ve ağaç kökleriyle alanda bulunan kule vinçlerine bağlamışlardı.

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, eylem sonrasında şöyle konuşmuştu :

''Antik kentin zemini kiremit tozu katılmış çimentoyla kaplanıyor. Fiili olarak bir ören yerine bunu yapamazsınız. Bu kurul kararına da aykırı. Karara göre çalışmalar sırasında 4 bilim adamının gözetmen olarak bulunması lazım ama böyle bir uygulama yok. Burası inşaat şantiyesi gibi. Kurul kararına riayet edilmesi lazım, riayet edilmiyorsa bu şantiyenin mühürlenmesi gerek. Burada kültür katliamı ve yasa ihlali yapılıyor. İşlenen fiili suçu belgelemek için eylem yaptık. Gönül isterdi ki devam edebilelim ama jandarma zincirlerimizi keserek bizi çıkardı. ''

Eylemciler, jandarma tarafından zincirleri kesilerek gözaltına alınıp ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı.