Tarihi antik kent Hasankeyf’i sular altına bırakacak olan Ilısu Barajı'nın yapımında ısrarcı olan AKP hükümeti, Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için ikinci kez ihale yapacak. 1100 ton ağırlığındaki türbenin yerinden taşınması işlemlerinin 250 gün içinde yapılması hedefleniyor. Duruma tepki gösteren Hasankeyf Çevre Gönülleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, AKP'nin "çıkarları için savunduğu milli değerleri dahi heba ettiğine" dikkat çekti.

TÜRBENİN DAĞILACAĞINI BİLEN ŞİRKETLERDEN TALEP YOK

Hasankeyf’te bulunan Ilısu Baraj Gölü'nden etkilenecek tarihi eserlerin başında gelen Zeynel Bey Türbesi, 550 yıl aradan sonra yer değiştiriyor. Ferhat Arslan’ın ANF’deki haberine göre Batman’da Ilısu Baraj Gölü’nün suları altında kalacak Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için ikinci kez ihale yapılacak. 1100 ton ağırlığındaki türbenin taşınması için DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı tarafından ikinci kez ihale başlatılıyor. 25 Mayıs’ta Ankara DSİ Genel Merkezinde ihalesi yapılması planlanırken, Ocak ayında yapılan ihaleye talep çıkmamıştı.

Hasankeyf’in en önemli sanatsal ve tarihi eserlerinden birisi olan Zeynel Bey Türbesi için açılan ihaleye talep olmamasına rağmen ikinci kez ihale yapılacağını söyleyen Batman Hasankeyf Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kasvuş, tarihi-kültürel mirasın yok olmasına bilim insanlarının alet olmaması gerektiğini belirtti.

'BİLİM İNSANLARI AKP'NİN OYUNUNA GELMEMELİ'

Kavuş, “Zeynel Bey Artuklular ve Türkler’in Orta Asya’dan Anadulu’ya gelen ilk Türk beyliğindendir. Uzun Hasan’ın torunu olan Zeynel Bey'in, güya AKP’nin milli hassasiyetleri arasında yerini alması gerekmektedir. Ancak bir avuç enerji için atalarının dahi türbesini yıkacak kadar gözü kara hareket ediyor. AKP hükümetinin çıkar uğruna binlerce yıllık tarihi, kültürel eserleri yok edebileceği kamuoyu tarafından bilinmelidir. Ancak biz çevre ve tarihi mirası koruyan aktivistler olarak bir araya gelerek gerekirse ihalenin yapıldığı yerde demokratik tepkimizi göstereceğiz. Bu konuda bilim insanlarına AKP’nin tarih katliamına alet olmamaları çağrısında bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

BARAJ ÖNÜNDE 153 ŞART VAR

Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı'nın tamamlanması için 153 şartın olduğuna dikkat çeken Kavuş, son olarak şunları kaydetti:

"Ilısu Barajı tamamlanamayacaktır. Eğer tamamlanırsa da tutmayacaktır. Hükümetin önünde 153 şart bulunuyor. Bu şartlardan bir tanesi de 50 eserden bir tanesi de Zeynel Bey Türbesi'nin sular altında kalmamasıdır. AKP hükümeti bu türbeyi asla sağlam bir şekilde taşıyamayacaktır. Bu konuda şirketlerin ihaleye girmemesini, üç-beş kuruş uğruna binlerce yıllık tarihi eserleri yok etmeye alet olmama çağrısında bulunuyoruz. Aksi takdirde tarih karşısında ‘kültür katliamcısı’ olarak anılacaklardır. Yüz binlerce tonluk bir yapıtın yerinden kaldırması imkansızdır. Mesele Zeynel Bey ve diğer tarihi eserlerin yerinden taşınması değil, bu eserlerin Dicle Nehri ile bütünleşmiş olması. Yerinde kalması gerektiğini belirtiyoruz."