Torba Yasa” ile TMMOB’un yetkilerini Çevre Bakanlığı’na devretmeye hazırlanan hükümete tepkiler sürüyor.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Soğancı, rant ve yağmaya odaklı AKP’ye karşı her kesimi duyarlı olmaya çağırdı.

Meclis Genel Kurulu’nda “Torba Yasa Teklifi” görüşülürken, hükümetin, Gezi Parkı direnişini destekleyen TMMOB’un yetki ve gelirlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devreden gece yarısı önergesine ilişkin tepkiler sürüyor.

Önergenin yasalaşması ve sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, hükümetin komplocu olduğunu söyledi. AKP’yi darbeci olmakla suçlayan ve yasanın ahlaki değeri olmadığına vurgu yapan Soğancı, TMMOB’a bağlı meslek odalarının denetim yetkisinin tamamen kaldırıldığını belirtti.

‘TALANI MERKEZİLEŞTİRMEKTELER’

AKP’nin “dikensiz bir gül bahçesi” yaratmak istediğine işaret eden Soğancı, “AKP iktidarı, ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan TMMOB’u ve bağlı odalarını işlevsizleştirmektedir. Kamu kaynaklarının talanını merkezileştirmektedir. Yerinden yönetim kuruşları olan belediyeler ve meslek odalarının Anayasa’ya rağmen hak, yetki ve görevlerini ellerinden almaktadır. Bakanlık imar anlamında tek yetkilidir. Mimari projeleri Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamından ve eser olmaktan çıkarmaktadır” dedi. Soğancı, önergeyle yapılan ve yasallaşan değişikliklerin ayrıntılarını incelemeye devam ettiklerini de söyledi.

'DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK'

Hükümetin asıl yapmak istediğinin ‘TMMOB üyelerini Meslek Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne bağlamak olduğunun altını çizen Soğancı, denetleme işinin bürokratik bir mekanizmaya bağlanmasının dünyanın hiçbir yerinde olmadığına dikkat çekti.

AKP’nin “Her yer talan, parası olan alır” şeklindeki politikalarına karşı durdukları için böylesi bir tezgahla karşılaştıklarını dile getiren Soğancı, vahşi bir sisteme karşı durmaktan hiçbir şekilde vazgeçmeyeceklerini ve “kral çıplak” demeye devam edeceklerini kaydetti. Köyünde tarlasını işleten çiftçinin, meraların, yaylakların, sahillerin bu yasa ile ranta açıldığını da anımsatan Soğancı, böylesi tehlikeli bir yasanın “AKP’nin rant ve talan politikalarının bir parçası”dır dedi.

'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Çevre Bakanı’nın da bir mühendis olduğunu hatırlatan Soğancı, “AKP’nin kentsel rant ilkeleri var. AKP’nin yaptığı tümüyle talan ve yağmadır. Hükümetin yaptığı iş iş değildir. Tuttukları yol yol değildir. TMMOB yasalarla kurulmuş bir mesleki örgüttür. Bir bakanın eline sığacak bir meslek değildir” diyerek mücadeleye devam kararlılığını tekrarladı. Soğancı, son olarak bugün Türkiye genelinden gelecek olan oda ve şube yöneticileri ile AKP Ankara İl Başkanlığı’na yürüyeceklerinin bilgisini verdi.

TORBA KANUN MECLİS'TEN GEÇTİ

Meraların geçici yerleşime açılmasından TMMOB’un yetkilerinin alınmasına, sürücü belgelerinden 100 bin sözleşmeli personelin kadroya alınmasına kadar 80 kanunda düzenlemeyi içeren “Torba Kanun” teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Yasaya karşı TMMOB üyeleri dün akşam sokağa çıkarak protesto gösterisi yaptı. (Özgür Gündem)