Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali'nin 1/50 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda yer alması kararını merkezi idareye bırakan komisyon kararını oy çokluğuyla onayladı.

Raporun görüşülmesi sırasında mecliste nükleer karşıtları ile bazı meclis üyeleri arasında tartışmalar yaşanırken, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz arasında da gerginlik yaşandı.

NGS Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi, Rus şirketi Rosatom'un katılımıyla Mersin'de inşa ediliyor. Bu proje 1,2 gigawatt kapasiteli 4 enerji bloğunun kurulmasını ön görüyor. İlk enerji bloğunun 2023 yılında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi için çalışmalar 2010 yılında Türkiye ve Rusya arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde başladı. Projede her biri 1200 megavat gücünde dört reaktörün kurulması planlanıyor. Yani Akkuyu'dan 4800 megavat düzeyinde elektrik enerjisi elde edilmesi söz konusu. Bunun Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10 ila 12'sini karşılayacağı tahmin ediliyor.

İşletme ömrünün 60 yıl olacağı belirtilen projenin 2022 yılında tamamlanması öngörülüyor. Bunun gerçekleşmesi halinde Akkuyu, Türkiye'deki ilk nükleer santral olacak.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin iptali için Danıştay İdare Dava Kurulu'na başvuran Mersin Çevreciler Derneği (MERÇED) üyesi aktivistler, geçtiğimiz günlerde de Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı çevre düzeni planında nükleer santralin işaretlenmemesi için topladıkları 30 bin imzayı belediye başkanı ve meclis üyelerine teslim etmişti.

Bugün aynı zamanda İstanbul'da toplanan Dünya Enerji Konseyi'nin baş konuğu olan Rusya ile olan ilişkilerin yeniden düzelmesi için diplomatik ilişkiler gerçekleşmesi dikkat çekti.

Kaynak: DİHA