Akkuyu Nükleer Santralinin yapılması planlanan Büyükeceli beldesinin 10 KM doğusunda, Akdeniz sahilinde Yeşilovacık beldesi açıklarında 4.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü’ne göre deprem dün sabah 9:24′te gözlemlendi ve beldenin açıklarında, yer kabuğunun 5 KM altında oluştu.

 

Beldede her hangi bir zarar tespit edilmezken, dalma-batma zonunda yaşanan deprem ayni sahilin devamında inşa edilmesi düşünülen nükleer santral hakkındaki kaygıları tekrar gündeme getirdi.  Çatladığı taktirde büyük bir deprem aktivitesi hasıl olabileceği söylenen Ecemiş fay hattının uzantısı kabul edilen alanda da hareketlilik olduğu rapor ediliyor.

 

Türkiye’de depremler ve nükleer santraller için hesaplanamayacak riskleri ileri nükleer teknoloji ülkesi olmakla iftihar eden Japonya, geçtiğimiz sene Mart ayındaki Büyük Doğu Japonya Depremi’nin ardından, Fukuşima nükleer santralinde tarihin en büyük nükleer kazasını yaşadığında tekrar gündeme gelmişti. Cumartesi günü Japonya çalışan son nükleer güç reaktörünü devre dışına alıyor ve  ülkede her hangi bir nükleer santralin tekrar devreye alınıp alınamayacağı tartışma konusu.

 

(Yeşil Gazete)