Dersim ile Elazığ sınırında yapımına 2008 yılında başlanan Pembelik Barajı ve HES projesinin, imar planının olmadığının ortaya çıkması sonrası açılan davaya bakan Elazığ 1. İdari Mahkemesi, "projenin durdurulması" ve "santralin mühürlenmesi" yönünde karar vermesine rağmen su tutulmaya başlandı ve köylüler yerlerinden edildi.

Dallıbahçe köyüne bağlı Ilısu mezrasında yaşayan Arduç ailesi ise, baraja karşı direndi ve mezrayı terk etmedi. Baraj nedeniyle yol güzergâhlarının kapanması ve köy içerisindeki tahta köprünün yıkılmasıyla birlikte karayla bağlantıları kesilen aile, LİMAK Şirketi tarafından taahhüt edilen yol ve köprü sözü de yerine getirilmeyince mezrada mahsur kaldı.

Aile, yaşadıkları mağduriyete ilişkin TBMM, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere tüm siyasi partilere yaptığı müracaatlar sonuçsuz kalınca, son çare olarak süresiz açlık grevine gideceğini dün sosyal medya üzerinden duyurmuştu.

Şirket tarafından taahhüt edilen ancak yapılmayan köprü yakınlarında kurduğu çadır ile eylemini başlatan aile bireylerinden Ayhan Arduç, engelli olduğunu ve mahsur kaldıkları mezrada zor şartlar altında yaşamlarını idame ettiklerini söyledi. Bütün haklarının ellerinden alındığını, açık cezaevi hayatı yaşadıklarını kaydeden Arduç, müracaatlarına rağmen herhangi bir gelişmenin yaşanmadığını aktardı.

Dün görüştüğü Dersim Vali Yardımcısı Hasan Çiçek'in "LİMAK Şirketi'ne bir 6 aylık süre tanıdık. 6 ayın 2 ayı geçti 4 ayı kaldı. Açlık grevine gitmeyin. Bu işin takipçisi olacağız" dediğini ifade eden Arduç, "4 Ayın sonrasında yine kış gelecek ve süreç aynı şekilde devam edecek. Bu sorun çözülmeyene kadar süresiz açlık grevi başlatacağız" yanıtı verdiğini söyledi.

Söylenenlerin oyalama politikası olduğunu ve ulaşım haklarının ellerinden alındığını vurgulayan Arduç, "Her ne olursa olsun köylerimizi terk etmeyeceğiz. Kimse vazgeçeceğimizi sanmasın. Mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz" dedi. (DİHA)