Kolin Şirketi'nin,Manisa'nın Soma İlçesi Yırca köyünde sabah erken saatte alelacele 6 bin zeytin ağacını bir saat içinde kesmesinin nedeni belli oldu. Sabah ağaçlar kesildi, akşam saatlerinde Danıştay yürütmeyi durdurma kararı aldı. Avukatlar, şirketin Danıştay'ın kararını önceden öğrendiğini ve bu nedenle sabah harekete geçtiklerini öne sürdü.

Cumhuriyet’ten Yusuf Özkan’ın haberine göre, Soma'nın Yırca köylülerinin aylardır korumak için mücadele verdikleri binlerce zeytin, bölgede termik santral kurmak isteyen Kolin şirketi tarafından dün sabaha karşı dozerle köklenirken, şirketin kendine dayanak yaptığı acele kamulaştırma kararının yürütmesinin, Danıştay 6. Dairesi tarafından durdurulduğu ortaya çıktı. 28 Ekim'de verilen karar dün akşam saatlerinde Ulusal Yargı Ağı Sistemi'ne (UYAP) yüklendi.

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca Mahallesi’nde termik santral kurmak isteyen Kolin, bunun için Bakanlar Kurulu’ndan, sadece savaş gibi olağanüstü durumlarda kullanılması gereken acele kamulaştırma kararı çıkartmıştı. Bunu gerekçe göstererek geçen 17 Eylül’de, gece yarısı operasyonuyla zeytinleri kesmek isteyen şirket, köylülerin ve çevrecilerin direnişiyle karşılaşmıştı. O günden bu yana bölgede nöbet tutmaya başlayan köylüler, 21 Ekim ve dün gece yarısı şirketin özel güvenlik görevlileri tarafından darp edilmiş, kelepçelenmiş, biber gazı kapsülleriyle yaralanmıştı.

Bölgede dün akşam yaşanan özel güvenlik terörünün ardından şirket, sabaha karşı da köylülerin katliamdan kurtarmayı başardığı yaklaşık 5 bin zeytin ağacını, dozerle birkaç saat içinde kökledi. Köylülerin gözyaşlarıyla izlediği katliamda, jandarmanın şirket çalışanlarına müdahalede bulunmaması dikkat çekti.

Soma’da köylülerin üzüntüsü ve öfkesi gün boyu sürerken, akşam saatlerinde Danıştay’dan Yırcalılara “sevindirici” haber geldi. Greenpeace ve bir grup Yırcalının açtığı davayı sonuçlandıran Danıştay 6. Dairesi, Bakanlar Kurulu’nun acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu. 28 Ekim'de verilen karar ancak akşam saatlerinde UYAP'a yüklendi.