Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla'nın Fethiye ilçesindeki 5 bin yıllık tarihe sahip Kayaköy'ü 49 yıllığına kiralamaya hazırlanıyor.

Bir bölümü arkeolojik sit alanı olan köy için açıklama yapan Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği, Kayaköy’de yapılacak bir projenin başarılı olabilmesinin en önemli şartı, “tarih, kültür ve turizm unsurlarının, birbirlerini yok etmeden bir arada doğru kullanılmasıdır” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan 5 bin yıllık tarihe sahip Kayaköy'ü 49 yıllığına kiralamak için ihale yapacak.

23 Ekim'de yapılacağı açıklanan ihaleye iki şirketin teklif vereceği öğrenildi. Bir bölümü arkeolojik sit alanı olan köy için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında 2013 yılı başlarında protokol imzalanmıştı. Kayaköy'de tarihi kalıntıların yer aldığı bölge turizme açılırken, diğer bölgeye de kısmi inşaat serbestliği getirilmişti.

ilerihaber.org'da yer alan habee göre yeni proje kapsamında Kayaköy'ün üçte birlik kısmını kapsayacak oteli işleten firma, tarihi köyün kalan kısımlarının da onarılması hedefleniyor.

Açık arttırma usülü yapılacak olan ihalede 220 dönümlük araziyi kapsayan projenin toplam maliyetinin 30 milyon TL olarak öngörülürken, ihale için iki firmanın teklif verdiği öğrenildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği şunları söyledi:

Bir taraftan Levissi bölgesine ilişkin çalışmalar yapılırken, diğer taraftan Kaya çukuru imar planı çalışmalarının devam etmekte olduğunu öğrenmekteyiz. Bu çalışmaların da Levissi bölgesindeki “Tarih ve Kültür Turizmi Alanı” konseptine uygun olarak yürütülmesi gerekmektedir.

Ovada planlanan yapılaşma koşulları Levissi bölgesi ile uyumlu bir anlayış ile yürütülmelidir. Kaya çukurunun aşırı yapılaşması Levissi ile örtüşmeyecektir. Kaya Çukuru İmar planlarının da bir “koruma” anlayışıyla yapılması, bölgenin doğal zenginliklerini de bu kültür turizmine ekleyebilecek anlayışla olmalıdır.

Tarih ve Kültür Turizmi”nin “tarih” aksını oluşturan mevcut yarı harabe durumunun korunması ve daha fazla yok olmaması için de gerekli koruma çalışmalarının yapılması son derece önemlidir. Kayaköy’de yapılacak bir projenin başarılı olabilmesinin en önemli şartı, “tarih “kültür” ve “turizm” unsurlarının, birbirlerini yok etmeden bir arada doğru kullanılmasıdır."

TARİHİ M.Ö. 3000 YILA DAYANIYOR


Muğla’nın Fethiye ilçesinin güneyindeki Kayaköy, nispeten ‘keşfedilmemiş’ diyebileceğimiz ve aslında tam da bu yüzden doğallığını yitirmemiş bir yer. Tarihi M.Ö. 3000’lere dayanan ve antik dönemlerde ‘Karmylassos’ adıyla bilinen Kayaköy, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde ise ‘Levissi’ olarak anılan 3 bin nüfuslu bir Rum köyü olarak anıldı. Fakat Rumlar, 1923 Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesiyle Kayaköy'ü terketmek zorunda kaldı.