İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün de içinde bulunduğu, bedeli 6 milyar doları bulan Kuzey Marmara Otoyolu ihalesine teklif veren çıkmadı.

İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, ihaleye teklif gelmediğini ve ihalenin iptal edildiğini açıkladı.

Bundan sonraki aşamada komisyonun kararını yazarak üst makamlara göndereceklerini bildiren Akbıyık, devam eden süreçte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Genel Müdürlüklerinin yönlendirmeleri doğrultusunda çalışacaklarını söyledi.

Şartname alan 18 firma arasında yer alan şirketlerden Astaldi, STFA, Varyap ve Cengiz İnşaat projeye finansman bulmaktaki zorluklar nedeniyle sabah saatlerinde teklif vermeyeceklerini açıklamıştı.

YILDIRIM 'İKİNCİ PLAN VAR' DEMİŞTİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ihaleye teklif gelmeme ihtimaliyle ilgili sorulara şu yanıtı vermişti: "18 firmadan kimler teklif verecek göreceğiz. Bugün teklif geldi, geldi. Değerlendiririz, karar veririz. Teklif gelmese de bir şey değişmez. Teklif gelmezse oturup kara kara düşünecek değiliz. Yine karar veririz, ikinci planımızı devreye sokarız."

Yıldırım, 3. köprüye ilişkin henüz bir proje tanımı bulunmadığını ifade ederek, ''Projenin çift katlı, tek katlı olması diye bizim bir ön kabulümüz yok. Bizim şartımız şudur; yapılacak köprüden hem karayolu araçları geçecek, hem demiryolu araçları geçecek. Dünyada çift katlı da var, aynı işi tek katta çözen projeler de var'' demişti.

KİMLER ŞARTNAME ALMIŞTI?
İhale için Japonya'dan Obayashi, Mitsubishi, Itochu ve IHI, İtalya'dan Astaldi, Rusya'dan Moskovskiy Metrostroy ve NPO Mostovik, Avusturya'dan Stradag, İspanya'dan FCC Construction , Türkiye'den ise Mapa İnşaat, Cengiz İnşaat, Park Holding, Varyap, Yüksel İnşaat, Kolin İnşaat, Nurol İnşaat, STFA ve Gülsan İnşaat'ın yer aldığı 18 firma şartname almıştı.

İKİNCİ BÜYÜK OTOYOL PROJESİ
İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü üzerinden Adapazarı'nı Tekirdağ'a bağlayacak 414 kilometre uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyol Projesi, 421 kilometrelik İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi'nden sonra Türkiye'nin en büyük ikinci YİD projesi konumunda.

YEŞİLLER: KÖPRÜ PROJESİ TAMAMEN İPTAL EDİLSİN
Yeşiller Partisi bugün iptal edilen İstanbul’a yapılması planlanan 3. Boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolu ihalesi sonrası bir açıklama yayınladı. Üçüncü köprü projesinin tamamen iptal edilmesini talep etti ve şöyle dedi:

“Bu gelişme İstanbul’a 3. köprü yapılmasına karşı mücadele edenlerin ve İstanbul halkının zaferidir. Yıllardır 3. köprüye karşı kampanya yürüten “2 Milyon İstanbullu Kampanyası “olarak yarın (11 Ocak 2012) 12:00′de Galatasaray meydanında bir basın açıklaması yapacağız ve ihalenin iptal kararını yorumlayacağız. 3. Köprüye hayır diyen tüm İstanbulluları basın açıklamamıza bekliyoruz.