TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu 3. havalimanı ile ilgili hazırladığı raporda, “İhalesi sonuçlanan havaalanının proje kotunun 105 metreden 70 metreye indirilmesi, bu havaalanının çalışamaz hale getirecektir. Çünkü 70 metre kotunda yapılacak pistlerden, kara yönünden, uluslararası uçuş güvenlik kriterlerine göre, iniş-kalkış mümkün değildir” ifadelerine yer verdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu(İKK) bünyesinde, Harita ve Kadastro, Çevre, Jeoloji Mühendisleri ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubelerinden oluşan çalışma grubu 3. havalimanı ile ilgili hazırladıkları teknik raporu kamuoyu ile paylaştı.

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde gerçekleşen basın toplantısına, TMMOB İKK sözcüsü Süleyman Solmaz, Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı’ndan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası üyesi Selin Bostan katıldı.

70 METRE KOTUNDA HAVAALANINA İNİŞ KALKIŞ MÜMKÜN DEĞİL

Havalimanı ihalesinde 105 metre olan kot yüksekliğinin, ihale tamamlanıp inşaat başladıktan sonra 70 metreye indirildiğini belirten TMMOB İKK sözcüsü Süleyman Solmaz, ÇED raporunda 105 metre kot için 2 milyar 500 milyon metreküp olarak belirlenen dolgu miktarının 70 metre kotunda 420 milyon metreküpe düştüğünün altını çizdi. Solmaz, bu değişikliğin yarattığı sonuçları şöyle anlattı:

“Havaalanı pistleri 70 metre kotuna göre yapılırsa, havaalanının güneyinden uçak iniş ve kalkışlarının teorik olarak mümkün olmadığı uçak mühendisleri ve bilim insanlarının similasyon üzerinden yaptıkları değerlendirmelere göre mümkün olmamaktadır. Ya oradaki mevcut tepeler traşlanacak ya da havaalanının, ihale aşamasında söylenildiği gibi 105 metre kotuna göre yapılması gerekmektedir. Ancak traşlanacak tepelerin olduğu yerden 3. köprü otoyolu geçmektedir. Bu durumda yine ihalesi yapılmış olan ve inşaatı devam etmekte olan otoyolun proje kotlarının değişmesi gündeme gelecektir. İhalesi sonuçlanan havaalanının proje kotunun 105 metreden 70 metreye indirilmesi, bu havaalanının çalışamaz hale getirecektir. Çünkü 70 metre kotunda yapılacak pistlerden, kara yönünden, uluslararası uçuş güvenlik kriterlerine göre, iniş-kalkış mümkün değildir.”

UÇAKLAR KUZEY MARMARA OTOYOLU’NA ÇARPABİLİR

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası üyesi Selin Bostan ise yaptığı sunumda, Atatürk Havalimanı’nda uygulanan yüzde 2’lik uçuş eğiminin 3. havalimanında uygulanması halinde uçakların iniş ve kalkışlarının mümkün olmayacağını savundu.

Gazeteport'ta yer alan habere göre Bostan, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uygulanan yüzde 8’lik eğimin uygulanması halinde ise sadece 90 metrelik bir yükselme sağlanacağını ifade etti. Bostan, kotun 70 metre olarak kalması halinde pistlerin güneyinden geçen Kuzey Marmara Otoyolu inşaatının tehlike yaratacağını söyledi.

Bostan şöyle konuştu: Güneydeki kısmın tamamen traşlanması gerekiyor. Oysaki güneydeki tepelerden Kuzey Marmara Otoyolu geçiyor. Ya uçak kalktığında Kuzey Marmara Otoyoluna çarpacak ya da buralar traşlanacak, Kuzey Marmara Otoyolunun yüksekliği ve yönü değişecek.”

Havaalanının kuzeyinde de Karadeniz’in hakim rüzgarlarının etkili olacağını belirten Bostan “Proje nereden tutarsanız elinizde kalıyor. Rüzgarlar nedeniyle, Türk Hava Kurumu’nun teknik birimi de şu anda bu projeye onay veremeyeceğini belirtmiş durumda” dedi.

‘UÇAK KAZALARI RİSKİ ARTACAK’

Çevre Etki Değerlendirme(ÇED) raporunda yer almasına rağmen 2 yıl süreli kuş gözlem çalışması yapılmadan inşaat çalışmalarına başlandığını söyleyen Solmaz, kuş-uçak çarpışma risklerinin değerlendirilmediğini, bu durumun uçak kazaları riskini artıracağını ifade etti.

7650 hektarlık alanı kapsayan inşaatın, böyle bir zemin üzerine ancak kağıt üzerinde olanaklı olduğunu belirten Solmaz, “Daha iyi bir yer seçimi, proje maliyetlerini ve zaman sürecini aşağıya çekecektir” şeklinde konuştu.