Artvin'in Murgul İlçesi Damar Köyü'nde altın madeni işleme ve ayrıştırma tesisi için siyanür havuzu yapılmasını protesto eden yaklaşık 3 bin kişi, 'siyanüre hayır' sloganıyla şantiye alanına yürüdü.

Cengiz Holding'e ait bakır madeninde çalışan ve havuz yapımında çalıştırılmak istendikleri iddiasıyla iş bırakan 900 işçi de eyleme destek verdi.

Cengiz Holding'in, Artvin Cerattepe'den çıkartılacak altın madenini işleme ve ayrıştırma için Damar Köyü'nde tesis yapımını başlatmasına, tepkiler devam ediyor. Murgul Siyanüre Hayır Platformu'nun düzenlediği yürüyüşe Murgul ve civar ilçeler ile Artvin’den gelen genç-yaşlı kadın-erkek yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Yürüyüş nedeniyle ilçede kepenk kapatan esnaf ile okula gitmeyen öğrenciler de eyleme katıldı. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ile Murgul’un AK Partili Belediye Başkanı Hasan Çavuş ve Yeşil Artvin Derneği Başkanı Avukat Bedrettin Kalın da eyleme katılarak destek verdi.

900 İŞÇİ İŞ BIRAKTI, EYLEME KATILDI

Köy meydanında toplanan kalabalık, 'Siyanüre hayır’ pankartı açtı, "Murgul burada Mehmet Cengiz nerede?" sloganları ile şantiye sahasına kadar yürüdü.

Şantiye önünde toplanan kalabalık adına temsilciler, Cengiz Holding'e ait bakır madeni sahasına girdi, aynı nedenle iş bırakma eylemi yapan 900 işçinin yakasına, ‘siyanüre hayır’ rozeti taktı. Daha sonra kalabalığın bulunduğu şantiye önüne gelen işçiler alkışlarla karşılandı.

“ÇOCUKLARIMIZIN MEZARINI KAZMAYACAĞIZ”

İşçiler adına konuşan İlyas Orhan, siyanür havuzu yapımında çalışmalarının istendiğini belirterek, buna karşı çıktıkları için iş bırakma eylemi yaptıklarını söyledi.

Orhan, “Bu yiğit ana ve babaların işçi çocukları olarak bizden katil olmaz. Biz kendi çocuklarımızın mezarını kazmayacağız” dedi.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Avukat Bedrettin Kalın da, Artvin’i yok edecek olan siyanür ve madene karşı 20 yıldır mücadele verdiklerini belirterek, “Damar’da siyanür havuzunu kurarlarsa Kafkasör’de de madeni kurarlar. Artvin ve Damar’daki proje tek bir projedir. Birlikte ve ortak mücadele etmeliyiz” diye konuştu. (Mynet)