1763-1864 süreci boyunca Rus Çarlığı'nın Çerkesya'yı işgaline karşı direnen, bu mücadele esnasında bir milyondan fazla insanını kaybeden ve anavatanından çok uzaklara, Osmanlı Devleti'nin topraklarına sürgün edilen Çerkesler bu acının 150. yıl dönümünde Çarlık Rusyasının günümüzdeki varisi Rusya Federasyonu'nu protesto etmeye hazırlanıyor.

21 Mayıs 1864 tarihi Dünya üzerindeki bütün Çerkesler tarafından, ''soykırım ve sürgünü temsil eden'' en önemli gün olarak kabul ediliyor. Her yıl Mayıs ayı içerisinde Çerkesler değişik programlar ile atalarının yaşadığı dramı anıyor.

Bu önemli anma ve protesto etkinliklerinden biri de, Çerkes Dernekleri Federasyonu tarafından, yüzlerce Çerkesin katılımı ile İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerkes-Fed) tarafından yapılan açıklamaya göre;

21 Mayıs 2014 Çarşamba akşamı 20.00'da Galatasaray Lisesi önündeki buluşmadan sonra, Rusya Federasyonu'nun İstanbul'daki konsolosluğu önünde 21.00'da protesto ve basın açıklamasından oluşan bir program gerçekleştirilecek.

Bu programda konsolosluğa siyah çelenk bırakılacak, Çerkesce ağıtlar söylenecek, şiirler okunacak, yapılan basın açıklaması ve atılan sloganlar ile Çerkeslerin ''150 yıl önce yaşanan soykırım ve sürgünü unutmadığı'' vurgulanacak.

Ayrıca programda katılımcılar, sürgün ve soykırımın 150. yılı olması nedeniyle 150 meşale taşıyacak.

Federasyondan yapılan açıklamada ''Vicdan sahibi herkesi, Çerkeslerin en acılı gününde yanımızda olmaya davet ediyoruz. Soykırım ve sürgün insanlık suçudur, bu suça karşı olanlar 21 Mayıs'ta Çerkeslerin yanında olmalıdır'' denilerek bu konuya duyarlı herkes söz konusu programa davet edildi.

Ayrıca Adığe Khase Çerkes Derneği'nin ev sahipliğinde 22 Mayıs 2014 Perşembe günü Eyüp Sultan Camii'nde akşam namazından sonra yapılacak özel program ile soykırım-sürgünde hayatını kaybedenler için Mevlid ve Kuran okunacak.

(Demokrat Haber)