KAFFED (Kafkas Dernekleri Federasyonu) 9. Olağan genel kurulu yapıldı, Yıldız Şekerci yeniden genel başkan seçildi. Genel Başkan Yıldız Şekerci, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada  "Anavatan ile ilişkilerimizin güçlenmesi için yaptığımız çalışmalara kamusal desteğin ve katılımın artmasını bekliyoruz" dedi.

Şekerci, Ankara’da Tes-İş Konferans Salonu'nda düzenlenen Olağan Genel Kuruldaki konuşmasında, Çerkes toplumunun savaşlar, sürgün, soykırım, asimilasyon gibi devasa sorunlar karşısında varlığını koruma ve geliştirme mücadelesi vermeye devam ettiğini belirtti.

Toplumsal barışın korunması ve geliştirilmesinin temel ilkeleri arasında olduğunu ifade eden Şekerci, Çerkeslerin dünyada dağınık iskan edilmesine rağmen kültürünü bugünlere getirmeyi başardığını dile getirdi.

Kentleşme ve küreselleşmenin etkisiyle çeşitli sorunlar yaşandığını anlatan Şekerci, kültür havzasına sahip olunmadığı için dil ve kültürlerinin erozyona uğradığını kaydetti.

Federasyonlarının ve sivil toplum kuruşlarının zor koşullar altında, özverili çalışmalarla Çerkes toplumunun dilini, kültürünü, kimliğini ve haklarını korumaya çalıştığına işaret eden Şekerci, "Bu konu STK'lerin altından kalkabileceği nitelikte bir konu değil. Bu nedenle merkezi ve yerel tüm kamu kurumlarından sorumluluk ve inisiyatif bekliyoruz. Hem merkezi hem yerel yönetimler anlamında kamu kurumları çağdaş, demokratik standartların gerektirdiği düzeyde sorun ve taleplerimize duyarlılık göstermiyorlar." diye konuştu.

Şekerci, TRT'de Çerkes kanalı açılma talebinde ısrarcı olduklarını belirterek,  "Kültür Bakanlığı bünyesinde ülkemizde tüm kültürel zenginliklerin korunması amacıyla bir bakan yardımcısının görevlendirilmesinin bakanlık teşkilatı içinde gerekli alt yapının oluşturulmasının demokratik çoğulculuğun bir gereği olduğunu düşünüyorum. Hiçbir diaspora kültürü anavatanıyla güçlü bağları olmadan güçlü bağlarını geliştirmeden geleceğe taşıyamaz. Edebiyatımız, sanatımız, tarihimiz, medyamız, aile bağlarımız dahi anavatan olmadan tam anlamıyla varlığını sürdüremez. Anavatan ile ilişkilerimizin güçlenmesi için yaptığımız çalışmalara kamusal desteğin ve katılımın artmasını bekliyoruz." dedi.

Olağan Genel Kurul’da 2 aday yarıştı. 375 delegenin katıldığı oylamada Yıldız Şekerci 190, Mutlu Akkaya 153 oy aldı. KAFFED Türkiye'deki Çerkes ve Abhazların en büyük çatı örgütü. 1908'den beri süregelen bir örgütlenme deneyiminin devamı olarak 2003 yılında kurulan KAFFED 30 ilde örgütlü ve federasyona bağlı 54 dernek var.