Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermeni soykırımının 100. Yılına 1 kala yaptığı taziye açıklamasının yankıları sürüyor. Aynı soykırımdan mağdur olan Süryaniler adlarının alınmamasından rahatsız olurken Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün sembol tarihi 21 Mayıs 2014’te Çerkesler de Başbakan’dan benzer bir mesaj bekliyor.

2014 yılının ''Çerkes soykırımı ve sürgününün 150. yılı'' olması nedeniyle Çerkeslerin bu yönde kamuoyu yaratmak amaçlı çalışmaları hızlandı.

Rusya Federasyonu konsoloslukları önünde her ayın 21’inde yaptıkları protesto eylemleri ile Türkiye'nin ve Dünya'nın ilgisini çekmeye çalışan Çerkesler, dün sosyal medyada örgütlenerek gündem oluşturmaya çalıştılar.

''ÇerkesSoykırımı 150.Yılı'' hashtagı ile Twitter'da örgütlenen Çerkes aktivistlerin bu çalışması kısa zamanda TT oldu ve atılan on binden fazla tweet ile saatlerce gündemde en fazla konuşulan konu haline geldi. Çerkes aktivistlerin söz konusu çalışmasına çok sayıda ünlünün de tweet atarak destek verdiği görüldü.

Atılan tweetler ile Çerkesler; 'soykırım ve sürgünün muhatabının Rusya Federasyonu olduğunu, Rusya'nın soykırımı kabul etmesi gerektiğini belirtip, Çerkes kurumlarının bu yıl Mayıs ayı içerisinde yapacakları anma ve protesto etkinlikleri duyurdu. Soykırımı açıkça ortaya koyan Rus kaynaklı açıklamalar paylaşıldı.

BAŞBAKAN’DAN İSTEK

Yine atılan çok sayıda tweet ile Çerkesler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan, Ermeniler için yapılan açıklama ve girişimlere benzer bir açıklama beklediklerini de dile getirdi.

1763-1864 sürecinde Rus Çarlığı'nın Çerkesya'yı işgaline karşı büyük bir mücadele veren Çerkesler, 21 Mayıs 1864 itibariyle anavatanları Çerkesya'dan Osmanlı topraklarına sürgün edilmişti.

Belirtilen mücadele döneminde bir milyondan fazla Çerkes katledilmiş ve en az bir o kadarı daha sürgün edilmişti. Çerkesler her 21 Mayıs'ta yapmış oldukları anma ve protesto etkinlikleri ile atalarının yaşamış olduğu mezalime dikkat çekiyor.

Çerkesler attıkları tweetlerde, ''Soykırımın 150. yılı olması nedeniyle 21 Mayıs 2014 Çarşamba akşamı 21.00'da Rusya Federasyonu İstanbul konsolosluğu önünde 150 meşale ile, Çerkes Dernekleri Federasyonu öncülüğünde büyük bir protesto ve anma programı gerçekleştireceklerini de duyurdu.

Mehmet Göcekli / Demokrat Haber