HDP’nin barajı geçmesiyle “Başkanlık” hayallerinin yanı sıra, partisinin de tek başına iktidarını yitirmesi üzerine Müzakere Masası’nı devirerek savaş startı verdiği yorumları yapılan Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarına bir itiraz da Türkiye’deki Çerkes halklarından geldi.

"Savaş hali demokrasinin ve özgürlüklerin önündeki en büyük engeldir" diyen bir grup Çerkes tarafları acilen çatışmaları durdurmaya çağıran bir imza kampanyası başlattı.

"Egemenler her zaman, barış, özgürlük, eşitlik, demokrasiyi savunan herkesi sindirmek için onları yasadışılıkla, terörle eşitlemeye çalıştı; bugün de böyle bir politika uyguluyor" denilen açıklama ile ’da  başlattıkları kampanyayla Çerkes halklarını savaşa karşı durmaya çağıran bir grup Çerkes, halkları özelinde imzaya açtıkları metinde “Yükselen toplumsal muhalefet ayrıştırılarak parçalanmaya çalışılıyor. Bu senaryoyu bozmalıyız” vurgusu yaptı.

“Biz aşağıda imzası olan Çerkes kurumları ve kişileri; ‘hemen - derhal barış’ için sesimizi birlikte yükseltiyoruz" denilen metinde, ülkedeki tüm kimlik ve inanç grupları da 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde “Barış Zinciri” oluşturmaya çağırıldı.

“ÇERKESLER BARIŞ İSTİYOR” başlığı ile imzaya açılan, Çerkes dillerinde “Yaşasın Barış”, "Yaşasın Özgürlük" sloganlarıyla sona erdirilen metnin tamamı ise şöyle:

“Savaş, Ölüm;

Barış, Yaşam demek.

En temel insan hakkı, yaşam hakkıdır. Bugün ülkemiz insanlarının karşı karşıya bırakıldığı durum, bu temel hakkın gaspıdır, bir dayatmadır. Savaş hali demokrasinin ve özgürlüklerin önündeki en büyük engeldir. En temel demokratik hakların ve tabi ki kimlik haklarının askıya alınması için bir gerekçedir.

Özgür iradeleri ile eşitler olarak barış içinde bir arada yaşamayı ayrı dillerde, ayrı inançlarda, ayrı ezgilerde özlemle ifade eden, birbirine benzer sorunlar yaşayan halklar arasına, cenazeler üzerinden kin ve nefret tohumları ekiliyor. Egemenler ve onlara biat eden her kimlikten işbirlikçiler; hemen her zaman, barış, özgürlük, eşitlik, demokrasiyi savunan herkesi ve her kesimi sindirmek için onları yasadışılıkla, terörle eşitlemeye, ötekileştirmeye çalıştı; bugün de böyle bir politika uyguluyor. Yükselen toplumsal muhalefet ayrıştırılarak parçalanmaya çalışılıyor. Bu senaryoyu bozmalıyız.

Savaşın vahim sonuçlarını, ölüm ve gözyaşı olduğunu bilen ve yaşamış biz aşağıda imzası olan Çerkes kurumları ve kişileri; ‘hemen - derhal barış’ için sesimizi birlikte yükseltiyor, temel insan hakkı olan yaşama hakkına sahip çıkıyor, tarafları acilen çatışmaları durdurmaya çağırıyoruz. Cenazeler üzerinden yapılan politikalara son verilmesini, acilen barışın inşası için harekete geçilmesini, ölüm yerine yaşamın, savaş yerine barışın konuşulmaya başlanmasını talep ediyoruz.

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, bu ülkenin kimlik ve inanç grupları hep birlikte barış zinciri oluşturalım ve birlikte seslenelim: Barış, Hemen Şimdi!

Worepseu Mamır - Nıgzara Akzayt Atınçra- Şabirdzinad Velahij Vent - Baxila Bart – Yaşasın Barış !

Worepseu FitInığe - Nıgzara Akzayt Ahakuitra - Şeribardzinad Velehij - Yaxiyla Marşo – Yaşasın Özgürlük !

(Deniz Güneş / Demokrat Haber)