Cengiz Holding’in bölgedeki maden faaliyetleri için özel olarak inşasına başladığı tren hattında kullanılan dinamitler nedeniyle çevre köylerdeki evler ağır hasar gördü. 

Kamu ihalelerinden en büyük payı alan ve hükümete yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding’e özel olarak inşasına başlanan “Diyarbakır-Mardin Mazıdağı Demiryolu Hattı”na yakın evler, çalışmalar sırasındaki patlamalar nedeniyle zarar gördü. Mazıdağı’nda bulunan Eti Bakır Fabrikası’na hammadde taşıma ve işlenmiş ürünleri batı illerine taşımak amacıyla Cengiz Holding’in özel olarak yapımına başladığı tren hattının yapımı nedeniyle kullanılan dinamitler, Çınar’a bağlı köylerde evlerin zarar görmesine neden oldu. 

Demiryolu hattının geçtiği noktalardan biri olan Pembeviran köyündeki evlerde ağır hasarların oluştuğu aktarıldı. 

'HAYVANCILIK YAPAMIYORUZ'

 30 yakın hanenin bulunduğu köyde yaşayan yurttaşlardan Yakup Yarancı, yapımı devam eden demiryolu hattı projesi güzergahında bulunan köylerde, dinamit patlatılması sonucu çatlaklıkların oluştuğunu belirtti. Bazı evlerde ağır hasarların olduğunu bildiren Yarancı, proje nedeniyle tarım ve hayvancılık yapamadıklarına dikkati çekti. Yarancı, “Eskiden köyde hayvan sürüsünü bırakıyorduk, hayvanlar kendiliğinde yolu bulur otlanır, köye geri gelirdi. Şimdi proje kapsamında Çin Seddi’ne benzer bir duvar örülmüş. Köyün toprağı ikiye bölünmüş, insanlar hayvanlarını otlatamıyor, hayvanlarda insanlarda hapsedilmiş durumdalar” dedi.

KÖY ŞANTİYEYE ÇEVRİLDİ 

Köyün şantiyeye çevrildiğini ve patlamalar sonucu yaşanmaz bir hale geldiğini söyleyen Yarancı, tek geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılığında bu nedenle durduğunu kaydetti. Çınar’ın deprem bölgesi olduğuna dikkati çeken Yarancı, olası bir deprem nedeniyle köydeki tüm yapıların yıkılacağına işaret etti. 

Yarancı, ayrıca Cengiz Holding’e dava açacaklarını da belirtti.