Suriye'de barışın sağlanması amacıyla hayata geçirilen Cenevre sürecinin ikinci ayağı da, çatışmanın taraflarının müşterek bir çözüm üzerinde uzlaşamaması sonucu sona erdi.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi, Suriye yönetimi ve muhalefetinin temsilcileri ile son kez kısa bir süreliğine bir araya geldikten sonra müzakerelerin devam etmesi için yeni bir tarih açıklamadı. Her iki tarafın da Suriye'ye dönmesinin daha yerinde olacağını söyleyen El İbrahimi, tarafların müzakereye devam etmeyi isteyip istemediği konusunda kesin bir karara varmaları gerektiğini söyledi. El İbrahimi, Cenevre-2 sürecine büyük umutlar bağlayan insanların hayal kırıklığına uğramış olmasından dolayı da özür diledi.

Suriye Ulusal Koalisyonu üyesi Louay Safi, başarı sağlanabileceğine dair hâlâ iyimserliğini koruduğunu söylerken, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad da ilerleme sağlanamamış olmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu ifade etti. Suriye muhalefetine sadece geçiş hükümeti oluşturmak gündemi ile görüşmelere geldiği eleştirisi getiren Mikdad, terörizmle mücadele edilmesi ve güvenlik koşullarının oluşturulmasının öncelik olması gerektiğini savundu.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi, Suriye'deki çatışmanın taraflarını geçen cumartesi günü son kez olmak üzere ikinci tur görüşmelerde bir araya getirmeyi başarmıştı. Taraflar arasında pazartesiden bu yana devam eden görüşmelerde somut bir sonuç elde edilemedi. Görüşmelerin tıkanmasında tarafların barış sürecine ilişkin farklı görüşlerinin rol oynadığına dikkat çekiliyor. Suriyeli muhalifler bir geçiş hükümetinin kurulmasını isterken, Suriye yönetimi ise ancak ateşkes ve terörizmle mücadele konularında anlaşma sağlandığı takdirde bu konunun ele alınmasını istiyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşer Esad’ın karşıtları mevcut yönetimin iflas ettiğini ve ülkenin derin krizden çıkabilmesi için öncelikle geçiş hükümeti kurulması gerektiğini, kurulacak hükümette Esad ve ona yakın olanların yeri olmadığını savunuyorlar.

Aynı zamanda hükümetin tavrında da bir değişiklik yok. Hükümet geçiş hükümetinin kurulmasını ancak şiddetin durdurulması ve terör sorununa çare bulunmasının ardından görüşmeye hazır. Taraflar esas konularda taviz vermek istemeyerek diyaloğu başlatmıyor ve başka konuları görüşmeyi reddediyorlar. Uzlaşmazlık sorununu barış görüşmeleri inisiyatifinin sahibi ABD ve Rusya dahi çözmeyi başaramadı.

Yaklaşık üç yıldır devam eden Suriye iç savaşında 140 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği sanılıyor. Milyonlarca Suriyeli de mülteci olarak başka ülkeler sığındı.

ŞAM’IN GÜNEYİNDE ATEŞKES ANLAŞMASI

Bu arada bugün Şam’ın güneyinde ateşkes anlaşmasına varıldı. El Manar kanalının bildirdiğine göre Şiiler için kutsal olan Zeyneb bint Ali Camisinin bulunduğu Beyt Sahem, Babille ve İlda bölgelerindeki silahlı gruplar ateşkese razı oldular.

Kanalın bildirdiğine göre Suriye askerleri ile polis yıkıntıların kaldırılması ve yolların açılmasının ardından bu bölgelere girecek.

1 Şubat tarihinde 43 kişilik silahlı grup Sidi Mekdad bölgesinde teslim olmuş ve semtte Suriye bayrağı çekilmişti. Bunun ardından görüşmeler halk komiteleri aracılığıyla iki hafta sürmüştü. Görüşmelerin ardından diğer silahlı gruplar da Cumhurbaşkanı Esad’ın affına dahil olup kovuşturmaya tabi olmama hakkından yararlanmaya karar verdi. Bu arada Şam yakınlarındaki Filistin kampı Yarmuk’a barış görüşmeleri komitesi gelerek buraya sivil halkın geri dönmesini görüştü. 7 Şubat’tan beridir ateşkesin hüküm sürdüğü Humus’tan 1400 kişi kurtarıldı.