Kırşehir Çemaş Döküm fabrikasında toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamadığı için grev kararı alındı.

Kırşehir’de kurulu Çemaş Döküm fabrikası işvereni ve DİSK/Birleşik Metal İşçileri Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine resmî arabulucu raporunun sendikaya tebliği sonrası Grev kararı işyerinde asıldı.

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu 370’e yakın işçinin çalıştığı fabrikada bir süredir devam eden Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde patronun sendikanın taleplerini karşılamayı kabul etmemesi üzerine grev ilan edildi.

Grev kararını bildiren ilan dün fabrikaya işçilerin coşkulu sloganları ve alkışları eşliğinde asıldı.

Tarafların grevin ilanından sonra görüşme yapmaları için 60 günlük yasal süreleri bulunuyor. Bu süre içinde uzlaşma olmaması halinde grev kararı uygulanacak.

EYLEMLER SONUCU TEMSİLCİLER İŞTEN ÇIKARILMIŞTI

Çemaş Döküm fabrikasında geçtiğimiz Mart ayında da ekonomik kriz bahanesiyle işyeri baştemsilcisi Fahri Doğan, işçi temsilcisi Alper Yağmur ve 9 işçi işten çıkarılmıştı.

İşten çıkarılan işçilerin 2017 yılında yemek servis ve geç yatırılan maaşlara karşı yaptıkları eylemlerden dolayı işten atıldığı krizin bahane edildiği belirtilmişti.

Çemaş Döküm işçileri 2017 yılının ağustos ayında taşeron şirketin yemek ve servis hizmetlerinde yaşattığı sorunların çözümü ve geç yatırılan maaşlar için yürüyüş eylemi yapmıştı. İşçilerin eylemleri sonucu maaşların geç yatırılması ve yemek ve servis sıkıntılarında iyileşme gözlemlenmiş maaşlar zamanında yatırılmaya başlanmıştı.

BİR ÖNCEKİ SÖZLEŞME DÖNEMİNDE DE GREV KARARI ASILMIŞTI

Kırşehir’de ve birkaç ilde daha sanayi faaliyetleri ve ortaklıkları bulunan ÇEMAŞ, döküm sanayii, çimento ve madencilik sektörüne alaşımlı öğütme elemanları üretimi için Kırşehir’de kurulmuş Işıklar Holding bünyesine katılmış sanayi kuruluşudur. Öğütücü elemanlar, çamaşır makinelerine parçalar ve makine, denizcilik, inşaat, kazan, kompresör, hidrolik pompa, iş makineleri  gibi değişik sektöre pik ve sfero döküm parçaların döküm ve talaşlı imalatını yapmaktadır.

ÇEMAŞ ta 2016 yılında da işveren ve Birleşik Metal-İş sendikası arasında görüşmeler tıkanmış ve sendika grev kararı, işveren de lokavt kararı almıştı. Görüşmeler sonunda iki yıllık toplu iş sözleşmesi imzalanmıştı.

ÇEMAŞ, ŞEKER FABRİKASINA DA TALİP OLMUŞTU

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Türkşeker’in 14 fabrikasının özelleştirilmesi için ihale sürecinin başlatıldığını açıklamasının ardından ilk resmi talipli Çemaş Döküm olmuştu.

Çemaş Döküm, Kırşehir Şeker Fabrikasının özelleştirilmesiyle ilgili dosyanın Özelleştirme Dairesinden alınması ve fabrikanın satın alınmasına yönelik tetkikat ve çalışma yapma konusunda Genel Müdür Hüseyin Özel’in yetkilendirildiğini duyurmuş daha sonra şirket ihaleye katılmaktan vazgeçmişti.

Çemaş Döküm’den KAP’a yapılan açıklamada, “Bugün toplanan yönetim kurulumuz Kırşehir Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi sürecinde incelenen özelleştirme dokümanı, Kırşehir Şeker Fabrikası’nda yapılan tam gün bilgilendirme çalışması ve danışmanımız Finans İnvest’ten alınan bilgileri bir bütün halinde değerlendirmiş ve bahse konu ihaleye katılmama kararı almıştır” denilmişti.

Kaynak: Fersude