Şırnak, Cizre’de 1993-95 yıllarında 21 kişinin gözaltında kaybedilmesi ve faili meçhul cinayetle öldürülmesiyle ile ilgili davanın savcısı, emekli Jandarma Kıdemli Albay Cemal Temizöz’ün de arasında olduğu sanıklar hakkında beraat talep etti.

Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği, “Cemal Temizöz Suçsuz ise #21İnsanıKimÖldürdü?” başlıklı bir imza kampanyası başlatarak sorumluların cezalandırılmasını talep etti.

‘TEKER TEKER AKLANDILAR’

Söz konusu kampanya metninde şunlar ifade edildi:

“Temizöz davası da dâhil bu dönem işlenen devlet suçları ile ilgili açılan bir dizi dava, 1990’lı yıllarda devlet içerisinde gayrı resmi bir statüyle faaliyet gösteren Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Birimi’nin (JİTEM) de parçası olduğu kirli savaş operasyonları ile hesaplaşmak için çok önemli bir imkân sunmaktaydı. Fakat son dönemde beraatle sonuçlanan bir dizi davanın da gösterdiği üzere bugün farklı bir siyasi irade söz konusu.

“Kısa süre öncesine kadar haklarında güçlü iddianameler hazırlanan ve ağır hapis cezaları talep edilen, insanlığa karşı suç işledikleri iddiasıyla yargılanan komutanların bugün teker teker aklandığını görüyoruz. Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin Aşağı Ölçek köyünde Nisan 1995 tarihinde Nezir Tekçi’yi zorla kaybettiği için canavarca his ile veya işkence ve tazip ile kasten öldürmeden suçlanan Yarbay Kemal Alkan ile emekli Albay Ali Osman Akın, Eylül 2015’te beraat etmişlerdi.

“Mardin’de 1992-94 yılları arasında 13 kişiyi yargısız infaz etmek iddiasıyla yargılanan Musa Çitil, Mayıs 2015’te Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2013/50 esas sayılı ve 2014/118 numaralı kararı ile beraat etmiş, ardından geçtiğimiz Ağustos ayında da terfi ettirilerek Diyarbakır ili Jandarma Tugay Komutanı olarak atanmıştı. Keza Silopi’de altı köylünün zorla kaybedilmesiyle ilgili yargılanan Emekli Tuğgeneral Mete Sayar, Temmuz 2015’te beraat ettirilmişti. Aynı akıbet Temizöz Davası için de kapıda!

“Zira davanın sanıkları olan dönemin Cizre İlçe Jandarma Komutanı Emekli Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atağ, Kukel Atağ, Tamer Atağ, Adem Yakin, Fırat Altın (Abdulhakim Güven), Hıdır Altuğ ve Burhanettin Kıyak hakkında, davanın son duruşmasında savcılık tarafından beraatlar istenmiştir.

“Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2015/47 esas sayılı dosyası üzerinden devam eden davada beraat talebi Cumhuriyet Savcısı Hasan Ali Erkan tarafından yapıldı.

“Böylesi bir resmi aklama süreci karşısında bizler sorumluların cezalandırılmasını, mağdur zararlarının giderilmesini ve toplumun hakikati bilmesi için 5 Kasım’a kadar hep beraber ısrarlı olarak bir kez daha devlete soruyoruz: “Cemal Temizöz Suçsuz ise #21İnsanıKimÖldürdü?”

CEZASIZLIKLA MÜCADELEDE GÜÇBİRLİĞİ BİLEŞENLERİ

Adli Tıp Uzmanları Derneği, Batman Barosu, Diyarbakır Barosu, Şırnak Barosu, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Hakikat Adalet ve Hafıza Çalışmaları Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı.

Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Masası) da kampanyayı destekliyor.

* Kampanyaya buradan