Hasan Cemal, T24'teki yazısında, 1915 Ermeni Soykırımı'nı kaleme aldı.

Yazısında; "2015, yani 1915’in yüzüncü yılı kapımızdayken neler yapılabilir?" diye soran Cemal, Türkiye'nin, devlet olarak, "Ermenilerin yaşadığı 1915 acısını anladığını, paylaştığını kamuoyu önünde açıklayabilmesi gerektiğini" belirtti.

Türkiye'nin, Osmanlı devletinin, İttihat Terakki’nin ‘insanlığa karşı suçları’nı üstlenirken, Ermenilere karşı hiç olmazsa bir özür borcu olduğunu bugüne kadar aklına bile getirmediğini dile getiren Cemal, "1915’in yüzüncü yılının kapımızda olduğunu" hatırlattı ve 2015 yılına işaret ederek, Türkiye'nin, devlet olarak Ermenilerin yaşadıkları acılar karşısındaki sessizliğini bozması gerektiğini söyledi ve iki adımın önkoşulsuz olduğuna dikkati çekti:

-Türkiye’yle Ermenistan sınırı açılmalı.

-İki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmalı.

'EN AZINDAN ÖZÜR ANLAMINI TAŞIYAN BİR JEST YAPMALI'

Türkiye'nin devlet olarak Ermenilerden özür dilemesi gerektiğini söyleyen Cemal, "en azından özür anlamını taşıyan ciddi bir jest -ya da jestler- yapmalı," dedi.

Yazısında; Amerika'daki bir konferansta, Ermeni bir entellektüelin kendisine yönelttiği, “Türkiye’de devlet ne kadar değişti? Özünde, en azından bu sizin söylediklerinizi yapabilecek bir değişime uğradı mı?” mesajını hatırlatan Cemal, şunları söyledi:

"Bu soruyu, Tayyip Erdoğan’la kurmayları da kendi kendilerine sorup düşünmeli. 1915’in yüzüncü yılı kapımızda! Soru şöyle de sorulabilir: Tayyip Erdoğan acaba mesele 1915’e, Ermeni meselesine gelince, yine İttihatçı ve Kemalist kesilmeye devam edecek mi?.. Düşünmekte yarar var." 

Hasan Cemal'in yazısının tamamını okumak için tıklayınız...