Türkiye’deki 5 seçmenden birinin yaşadığı İstanbul, önümüzdeki yerel seçimin de kilidi olacak.

31 Mart 2019’da yapılması öngörülen yerel seçimler için hazırlıklarına başlayan partilerin tamamı İstanbul’a özel bir çalışma yürütüyor. AK Parti, iktidarının simgelerinden biri olarak gördüğü İstanbul’u kesinlikle kaybetmek istemiyor. Muhalefet cephesine göre ise AK Parti iktidarını geriletmenin yolu İstanbul’u kazanmaktan geçiyor. Bu nedenle en çok seçim ittifakı hesabı da, aday ismi üzerine tartışma da İstanbul’a dair yapılıyor.

HDP İSTANBUL’DA KİLİT PARTİ

Nergis Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan kulis haberine göre 2014 seçimlerinde AK Parti’nin Kadir Topbaş, CHP’nin Mustafa Sarıgül ile yarıştığı kentte ipi, 6 puan farkla AK Parti göğüslemişti. Bu seçimde de yarış yine AK Parti ile CHP arasında geçecek gibi görünüyor. Ancak İstanbul’da 1 milyon 200 bine yakın seçmenden oy alarak 12 milletvekili çıkaran HDP de anahtar bir rol üstlenecek görünüyor.

HDP’nin yerel seçim çalışmaları kapsamında önceliğinin kayyım atanan belediyeler ve son seçimde çok az oy farkıyla kaybettiği seçim bölgeleri için aday belirlemek olduğunu biliniyor. Batıdaki seçim bölgelerindeki adaylar ise ittifak/işbirliği arayışları için daha sonraya bırakılmış görünüyor. Özellikle HDP’nin milletvekili çıkardığı başta İstanbul olmak üzere Adana, Antalya ve Mersin yerel seçimlerde üzerinde durulan kritik iller. Ancak bu illerdeki tüm hesaplarda İstanbul’daki gelişmelerin belirleyici olacağı görülüyor.

DOĞAN’LI İKİ FORMÜL

2014 yılında yapılan yerel seçimde İstanbul’da o zaman milletvekili olan Sırrı Süreyya Önder’i aday gösteren HDP’de bu kez yine önceki dönem milletvekili olan Celal Doğan’ın adı geçiyor.

Celal Doğan çok uzun yıllar CHP’de politika yapmış bir siyasetçi. 1977 yılında CHP’den milletvekili olan, daha sonra 3 dönem Gaziantep Belediye Başkanlığı yapan Doğan, Haziran 2015 seçimleri öncesinde partisinden istifa ederek HDP’ye katılmış, önce Antep ardından İstanbul milletvekili olmuştu.

Kulislerde Doğan’ın adı da bu her iki kimliğine uygun iki ayrı senaryoda geçiyor. İlk senaryoya göre bir dönem HDP milletvekilliği yapan Celal Doğan partinin İstanbul adayı gösterilebilir. İkinci senaryo ise Celal Doğan’ın CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterilmesi.

Bu senaryoyu konuşanlar HDP’nin son seçimlerde İstanbul’da aldığı yüzde 13’e yaklaşan oya dikkat çekiyor. Eğer Doğan CHP tarafından aday gösterilirse HDP’nin bu durumda aday çıkarmayacağı söyleniyor. HDP kulislerine göre böyle bir tercihin sonuçları sadece İstanbul ile de sınırlı kalmaz. Doğan’ın İstanbul’da CHP adayı gösterilmesi Türkiye geneli için de bir mesaj olur. Diğer taraftan böyle bir tercih Adana, Antalya ve Mersin gibi yine HDP seçmeninin kilit rol üstleneceği illerde güç birliğinin de yolunu açar. Bu durumda “ittifakın adı” Celal Doğan olabilir.

Yerel seçimlerle ilgili İstanbul için HDP kulislerinde konuşulan bu senaryolar partinin yetkili kurullarında ele alınmış değil. Bu senaryoların hem HDP yönetiminde hem de CHP’de nasıl karşılanacağı merak konusu.