On binlerce Çek, hükümetin tasarruf tedbirlerini protesto için dün başkent Prag’da sokaklara döküldü. Protestocular hükümetin istifasını ve erken seçime gidilmesini talep etti.

 

Prag'da toplanan yaklaşık 80 bin gösterici Petr Necas başbakanlığındaki merkez sağ hükümetin yürürlüğe koymayı planladığı sıkı tasarruf önlemlerine karşı dev bir gösteri düzenledi. Göstericiler, katma değer vergisinin yükseltilmesi ile eğitim, sağlık giderleri gibi kamu harcamalarındaki kesintileri ve emeklilik maaşlarında çok cüzi bir artışı öngören reformları protesto etti. Sendikalar Birliği Başkanı Jaraslov Zavadil, hükümeti istifaya çağırdı. Wenzel Meydanı'nda toplanan göstericiler, üzerinde “Hükümeti durdurun!”, “Aptal kapitalizm, aptal hükümet, aptal kesintiler” yazılı pankartlar taşıdı. Gösterilerin, komünizmin sona ermesinden sonraki en büyük protesto hareketi olduğu ifade ediliyor.

 

GÖSTERİCİLER HÜKÜMETİN İSTİFASINI İSTEDİ

Protesto gösterileri sendikalar ve sivil toplum kuruluşları tarafından organize edildi. Göstericiler, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde genel greve gitme konusunda hükümete gözdağı verdi. Bir sendika yöneticisi, “Hükümet düşene kadar, ülkeyi felç edeceğiz” açıklamasında bulundu.

 

BAŞBAKAN REFORMLARI SAVUNDU

Muhafazakâr Çek hükümeti, bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 3'ünün altına çekilebilmesi ve piyasaların rahatlatılması için reformların kaçınılmaz olduğu görüşünde. Başbakan Petr Necas, cumartesi günü yaptığı açıklamada, protestolara saygı duyduğunu söyledi, ancak reformların şart olduğunu savundu. Necas, “Başbakan olarak ülkenin bir borç sarmalına düşmemesi konusunda büyük sorumluluk duyuyorum” dedi. Çek Cumhuriyeti'nde genel seçimlerin 2014'te yapılması planlanıyor.

 

© Deutsche Welle Türkçe