Cebu

 
Cebu Adası 196 km boyunda ve 32 km eninde ince uzun ana adalardan birinin adı. Merkezinde bulunan Cebu Şehri ise Filipinler’in en eski şehri ve aynı zamanda ilk başkentidir. Şu anda Büyükşehir statüsündedir. Manila’dan sonra ülke içindeki en gelişmiş şehir diyebiliriz. Cebu’nun toplam nüfusu 4 milyonu bulur. Bunun 1 milyonu merkezi olan Cebu City’de yaşar. Cebu’da Ferdinand Magellan en meşhur karakter. Lapu Lapu Anıtı ise Filipinlerin bir yabancı işgalini ilk ve son defa püskürttüğü anı simgeliyor. Şehir merkezinden önce burası gezilmeli, çünkü şehir merkezine uzak, Maktan adası, Lapu Lapu şehrinde bulunuyor. Bölgeye de ismini veren Lapu Lapu havalimanına sadece 6 km uzaklıkta. Havalimanından çıkınca yine sarı renkli havalimanı taksileri değil, üst katta beyaz renkli taksimetreli olanlar tercih edilmeli.  20 metre uzunluğunda Rajah Lapu-Lapu (Mactan Shrine) anıtı oldukça görkemli. Kendisi İspanyolları yenen, Magellan’ı 27 Nisan 1521 tarihli savaşta öldüren kahraman olarak biliniyor.
 

 
Filipin halkı İspanyollar sayesinde Katolik olmuştur. Bu bakımdan onlara minnettarlar. Cebu’da kullanılan dile Cebuana deniliyor. Manila’da kullanılan ve aynı zamanda resmi dil olan Tagalaog’da İngilizce kelimeler bolken, Cebuana’da ise İspanyolca’nın yansımalarını görebiliyoruz. Şehir içinde otobüs pek yok, taksi, tricycle ve jeepney kullanılıyor. Cebu da trafik ve kalabalık bakımından Manila’ya benzemeye başlamış, gerçekten çekilmesi zor.
 

 
Lapu Lapu’daki anıtları gezmeyi bitirdikten sonra, artık rıhtım bölgesine doğru yönelebilirsiniz. Görülmesi gereken başlıca yerler; San Pedro Kalesi, Magellan Haçı ve Nino Bazilikası. İlk önce San Pedro Kalesi’ne gidilebilir. Bu kalenin yapımına 8 Mayıs 1565 tarihinde başlanmış. Cebu Şehri rıhtım alanındaki Plaza Indepencia’da (Özgürlük Meydanı) yer alıyor. Daha sonra, Santo Nino Bazilikası/Katedrali ziyaret edilebilir. Burası Filipinlerin en eski kilisesi. Burada kutsal çocuğun bir heykeli bulunuyor. Magellan Filipinler’e Hıristiyanlığı getirdiğinde dönemin kraliçesine bu heykeli vermiş. Sonrasında çıkan bir yangında ise bütün köy yandığı halde bu heykel kurtulmuş ve dolayısıyla kutsal olduğuna inanılmış. İçeride bu hadiseyi anlatan tablolar da var. Çocuk heykeli cam bir küp içinde ve uzun bir sıra olabiliyor. İnsanlar bu küpe dokunuyor, öpüyor, dua ediyorlar. Fotoğraf çekimi ise sınırlı.
 

 
Başka bir görülecek nokta ise bu Bazilikanın hemen arkasında bulunan Magellan’s Cross, yani Magellan’ın Haçı. Magellan Filipinler’de Hıristiyanlığı yaydıktan sonra Cebu’da belirli bir noktaya tahta bir haç dikmiş. İşte o noktaya Magellan’ın Haçı deniliyor. Aynı zamanda burası Magellan’ın öldürüldüğü yer. 21 Nisan 1521 tarihinde Raja Humabon, eşi Kraliçe Juana’nın ve pek çok takipçilerinin vaftiz edilişini kutlamak ve kutsamak için eski adı Sugbu olan Cebu’da Portekizli ve İspanyollar tarafından dikilmiş.


 
Hemen Nino Katedrali ve San Pedro Kalesinin yanında, Cebu Metropolitan Katedrali ise 1689 yılında yapılmış, yeniden yapımı 1909 yılında tamamlanmış ve 2. Dünya Savaşında önemli ölçüde tahrip olunca 1950 yılında yeniden yapılmış. Buradan biraz daha yürüyünce, Heritage of Cebu Monument’i (Cebi Mirası Anıtı) göreceksiniz. Colon Street (Caddesi) Plaza Parain’de (Parain Meydanında) bulunuyor. 1997-2000 yılları arasında yapılmış olan modern bir eser.


 
Cebu’da Colon Caddesi ve Adasında dolaşılabilir. Burası Filipinler’in en eski caddesidir. İlk yerleşim ve yapılaşma 1565 yılında başlar. Deniz tarağı, kalamar ve benzeri deniz ürünleri çok ucuz. Barbekücüler denenmeli. Colon Caddesinden bir taksi ile Taoist Temple’a (Tao Tapınağı) gidilebilir. Bu yapı 1972 yılında Cebu’da yaşayan Çinli topluluk tarafından inşa edilmiş. Çok sayıda merdiven ile erişilen ve rengarenk bir tapınak. Sonrasında, Cebu Provincial Capitol Building görülebilir. Filipinler’in en güzel yapıları arasında gösteriliyorCebu IT Park’a da gidilebilir. Cebu’da çok sayıda expat ve emekli Amerikan askeri yaşıyor. Avustralyalılar da var. Bunların müdavim olduğu bar ve lokantalar bulunuyor. . SM City Cebu ise en önemli alışveriş merkezleri. Ayala Center yine alışveriş için önemli bir nokta, Cebu Business Park içerisinde bulunuyor, kapalı ve açık alanları mevcut. Ayala Center alışveriş merkezini rahatlamak ve dinlenmek için öneririm.
 

 
Moalboal
 

 
Cebu merkezden sonra yönümüzü asıl hedef olan Moalboal’a çeviriyoruz. Otobüs terminali katedral ve anıtların bulunduğu rıhtıma oldukça yakın. Tricycle veya jeepney ile gidebileceğiniz Cebu Güney Otobüs Terminalinden (South Bus Terminal Ceres) (CSBT) Barili’den geçen herhangi bir otobüse (Barili, Badian, Moalboal olabilir) binebilirsiniz. Moalboal yolu üzerinde Mantayupan Şelalesi bulunuyor, uğramamak olmaz. Mantayupan (Ambakan) Şelalesi Cebu’nun en yüksek şelalesi olup, Cebu şehrinin 64 km güneybatısında yer alan Barili şehrinde bulunuyor.
 

 
Otobüste iyi ve güzel manzaralar görmek için, sol tarafta oturmaya çalışın. Sarı renkli (mümkünse klimalı) Ceres otobüsler tercih edilmeli. Genelde doldukça kalkan Ceres otobüsler çok sıkışık olabiliyor ve şehirden çıkıncaya kadar yoğun trafik var. Yolda Shamrock otobüs durağında inmek gerekiyor. Cebu-Barili arası 2 saat sürüyor ve sonra tricycle ile 10 dakika daha şelaleye aktarma yapılıyor. Otobüs ücretleri oldukça makul, 1-2 dolar civarında. Giriş ücretlidir ve hemen girişten sonra 400 basamak çıkmak gerekiyor. Büyük şelale 98 metreden akıyor. Ayrıca 14 metrelik daha ufak bir şelale daha mevcut.
 

 
Barili’den sonra Moalboal’a 30 km kalıyor. Moalboal Cebu şehrinden 92 km uzaklıktaki Visayas Bölgesinin güneybatı kesiminde yer alıyor. Doğrudan gidecek olursanız, Cebu Mactan havalimanından 3-4 saat süren bir otobüs yolculuğu ile Moalboal’a varılabiliyor. Biraz daha fiyat farkıyla ama biraz daha hızlı van da tercih edilebilir, bu araçlar genelde paylaşımlı 8-10 yolcu alarak hareket ediyorlar ve otobüsler kadar popüler olmasalar da biraz daha konforlular. Otobüsün indirdiği yer Moalboal merkez olacaktır. Kalınması gereken yer ve en gözde kumsal kesimi olan Panagsama ise sadece 4 km uzaklıkta. Bir tricycle’a atlamanız yeterli.
 

 
Panagsama’da resort niteliğinde denize sıfır otel ve tesislerde, bizdeki pansiyon fiyatlarına kalabiliyorsunuz. İşte bu noktada asıl tatil başlamıştır artık… Burası bütün sezonlarda dalış için çok uygun bir yer, kumsalları ve renkli sualtı dünyası ile bilinen bir kasaba. Panagsama’da beyaz kum (white beach) mevcut bulunuyor. Ama asıl beyaz kumsal görmek için, White Beach’e (Basdako) gitmeliziniz, 7 km uzanan bembeyaz bir kumsala sahip. Tricycle ile eğlenceli bir yolculuk ile gidebilirsiniz, kumsal için cüzi bir giriş ücreti ödeniyor. Yerel insanların da en sevdiği kumsal burası, bungalovlar, lokantalar, kafeler ve kumsalda günlük atılan ufak tefek çadırlar ve seyyar satıcıları görebilirsiniz.
 

 
Kawasan Şelalesi
Kawasan şelalesine gitmek için, Moalboal’da 360 pharmacy (eczane) yanındaki public market önünden sarı (Ceres) otobüsler kalkıyor. Otobüs bilet belki yarım dolar. Ama bir tricycle ile anlaşıp, sizi götürmesi, beklemesi ve geri getirmesi için de anlaşabilirsiniz. Moalboal’dan Kawasan Şelalesine otobüs 30 dk, tricycle 45 dk sürüyor. Tabii ki harika manzaralar eşliğinde gidiyorsunuz. Şelale, Badian’ı geçince, Moalboal’ın 25 km güneyinde, yağmur ormanları içerisinde bulunuyor ve girişine Barangay Matutinao deniliyor. Buradan nehir boyunca 15-20 dk yürümek gerekiyor. Rehberlere inanmayın, zaten nehir boyunca yürüdüğünüzde şelaleye kolaylıkla ulaşıyorsunuz.
 

 
Bu nehir (Matutinao) çok temiz ve olağanüstü güzel renklere sahip.  Şelalede inanılmaz bir akıntı ve debi var. Gölüne girilebiliyor fakat şelaleye yaklaşmak çok çok güç. Burada masa ve dolap kiralayabiliyorsunuz. Şelaleye yaklaşmak için suya paralel ipler gerilmiş, bunlara tutunarak bile sonuna kadar yaklaşamıyorsunuz. Belki de gördüğüm hacmi ve kuvveti en yüksek şelaleydi burası. Dönüş yolunda günbatımı seyretmek için Lambug Plajını tercih edebilirsiniz, yolu biraz bozuk olsa da değiyor doğrusu.
 

 
Alegria’da olduğu gibi Kawasan’da da kanyon turu da yapmak mümkün ve kesinlikle tavsiye ediliyor. Bol atraksiyonlu, 5 saate kadar sürebiliyor ve rahat ayakkabı giymek gerekiyor. Ama Cumartesi-Pazar günleri çok çok kalabalık olabiliyor. Dikkat edin derim.
 

 
Alegria
 
Alegria, Kawasan şelalesinin 11 km güneyinde, Kawasan’ı bile unutturacak güzellikte bir yer, şelaleler ve güzel sahiller diyarı. Aslında kalmak için de harika bir seçim olabilir, tabii bunu geldikten sonra anlıyorsunuz. Buradaki Cancalanog, Cambais, Montepeller, Kawa Kawa şelaleleri görülmeye değer. Moalboal-Alegria arası Ceres otobüsleri ile 40 dakika sürüyor. Buraya geldiğinizde bir kanyon faaliyeti (Canyoneering) firması ile anlaşarak maceraya başlayabilirsiniz. Ödeyeceğiniz ücrete (kişi başı 20-30 dolar civarı), şelaleye motorda transfer hizmeti, çok iyi, eğlenceli ve eğitici bir rehberlik, öğle yemeği vs dahil. 3-5 saat arasında sürüyor, bir miktar trekking yapacak ve uzun süre su içinde kalacaksınız. Bali’deki şelaleler dahil, burası yaptığım en nitelikli ve heyecanlı kanyon ve şelale etkinliği olduğu diyebilirim. Serin ve çok temiz su ve şelale göletlerinde yüzebiliyor, 5-10 metre arasında değişen yüksekliklerden atlayabiliyorsunuz.
 

 
Ayrıca, Moalboal’dan (Panagsama sahilinden) 3 saatlik ufak bir tekne turu ayarlanıp Pescador Island (Balıkçı Adası) da görülebilir. Filipinlerin 2.500’ün üzerinde balık türünün çoğunu burada gözlemleyebilirsiniz. Bu ada şnorkel ile mercan dalışları için ideal. Dönüşte tekneniz, eğer isteresniz, milyonlarca sardunya sürüsünün içine dalabileceğiniz, deniz kaplumbağaları ve şanslıysanız barakuda görebileceğiniz noktalarda da duracaktır.


 
Moalboal’da bir de Orchid Gallery (Orkide Galerisi) var. Batad-Batad Şelalesi, 8-10 km uzaklıkta bulunuyor. Ulaşımı biraz zor. Malabuyoc’da Alegria’dan 20 km güneyde bulunan bölgede Kabutungan şelalesi ve Mainit sıcak su kaplıcası ziyaret edilebilir. Mainit kaplıcasında 3 tane havuz bulunuyor. Osmena Peak ise Moalboal’un 36 km güneyinde trekking için muhteşem bir yer. Buralarda hayli popüler olan motor arkasında (ulaşım için) gitmeye hubbal-hubbal deniyor.



Oslob
 

 
Burası normalde nüfusu 30 bin kadar olan uyuşuk bir Filipin köyü veya kasabası ama Moalboal’dan farklı olarak, daha geniş caddeleri, bazı tarihi eser ve yapıları var (Cuartel ve Our Lady of Immaculate Conception Church gibi). Oslob ile Moalboal arası araçla sadece 2 saat sürüyor ve bu güzergahta çalışan çok sayıda otobüs mevcut. Her 30 dakikada bir otobüs var.
 

 
Böylece Cebu adasının batısından güneyine ulaşıp sonra da doğu kıyısına geçmiş oluyorsunuz. Doğrudan Cebu’dan Oslob’a ulaşmak isterseniz, yine 3-4 saatlik bir otobüs yolculuğu yapmanız gerekiyor. Otobüsler genelde klimalı, klimalı olmasalar bile geniş camlar açık olduğundan, içerisi gayet serin oluyor.
 

 
Oslob’da Balina Köpekbalığı (Whale Shark) izleme yeri olan Tan-awan, Oslob kent merkezinden 10 km uzaklıkta. yüzmek için kumsala girilmesine izin verilmiyor. Balinalar hemen kıyıya 10-20 metre yakın bir alanda besleniyor, aralarında özgürce yüzebiliyorsunuz. Bu balinaların boyları 5 metreden başlayıp, 10 metreye kadar çıkabiliyor. Bu faaliyet sabah 8-12 arası, yarım saatlik seanslar şeklinde tekrarlanılıyor.
 

 
Buradaki işiniz bittikten sonra, bot veya tekne ile hemen karşıdaki Sumilon Adasına geçebilirsiniz. Çok güzel bir kumsalı olan adaya sırf yüzmek ve şnorkel dalışı için gidiliyor. Günün geri kalanında, Aguinit Şelalesi ziyaret edilebilir. Burada bol tırmanışlı ve keyifli, birbiri ardında 5-6 şelale ve gölet sizleri bekliyor. Dönüşte (Fantasy Place gibi) özel ve tenha bir plajda serinleyebilir, kafesinde harika bir günbatımı manzarası ile akşamı edebilirsiniz.