5 yıldır toplu iş sözleşmesinin yapılmadığı Çaykur’da emekçiler yarın greve gidiyor. 1 Mayıs öncesine denk gelen grev Çaykur tarihinde ilk.

Tek Gıda-İş Sendikası, 60 yıldır örgütlü olduğu Çaykur'da yarın greve gidiyor.

Tek Gıda-İş ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca, Nisan başında grev kararı açıklanmıştı.

Grev, yarın sabah saat 08.00'de Çaykur Genel Müdürlüğü önünde Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel'in de katılacağı basın açıklamasıyla başlayacak. Daha sonra Çaykur'a bağlı 58 işletmede de emekçiler greve gidecek.

Greve Sendikal Güç Birliği Platformu, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası yönetimi ile Rize ve çevre illerdeki partiler, sivil toplum ve esnaf örgütleri de destek veriyor.

GREV, ÇAYKUR'U BÜYÜK SIKINTIYA SOKACAK

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, yaptığı açıklamada, Çaykur işçisinin 5 yıldır gasp edilen haklarını almak için Kamu-İş ile yapılan görüşmelerin işveren tarafından çözümsüzlüğe sürüklenmesi nedeniyle, yasal prosedür gereği grev uygulamasına gidildiğini hatırlattı.

Türkel, son dakikaya kadar anlaşma umuduyla ellerini Çaykur yönetimi ve Kamu-İş'e iyi niyetle uzattıklarını ancak bir yanıt alamadıklarını söyleyerek, çay alım kampanyası sırasında yaşanacak kaosun sorumluluğunun Çaykur yönetiminde olacağını vurguladı.

Türkel, şöyle konuştu:

"Bu grevin bir hafta veya 10 gün sürmesiyle birlikte fabrikaların yeni yaş çay kampanya dönemine yetişmeme durumu var. Kampanya döneminin açılmasıyla birlikte grev devam ettiği için müstahsil çayını toplayamayacak ve çay dalında kalacaktır. Çaykur büyük bir sıkıntı ile yöre halkı da büyük bir riskle karşı karşıya kalacaktır" diye konuştu.

Tek Gıda-İş'in 60 yıldır örgütlü olduğu Çaykur'da 5 yıl önce Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş örgütlenme çalışması başlatmıştı. Yetki konusunda davaların uzaması nedeniyle toplu iş sözleşmesi yapılamamıştı. 14 bin olan çalışan sayısı 10 bine düşen Çaykur'da çoğu mevsimlik işçiler tarafından olmak üzere 650 bin ton yaş çay işleniyor. Tek Gıda-İş 9 bin 200 işçiyi temsil ederken, Öz Gıda-İş'in 800 civarında üyesi bulunuyor.

Tek Gıda-İş ile Çaykur yönetimi arasında anlaşma sağlanamazsa Rize, Artvin ve Trabzon başta olmak üzere 10 bin işçi Doğu Karadeniz'de 1 Mayıs'ı grevle karşılayacak.