Karadeniz’de 1,5 milyon kişinin geçimini sağladığı çayda üreticinin fiyat ve günlük kota isyanı büyüdü.

ÇAYKUR’un çayda ilk sürgünün 5. gününde üreticiye günde 15 kilogram alım kotası uygulaması nedeniyle üretici, çayını düşük fiyat ile özel sektöre satmaya mahkum edildi.

Üreticinin 5 lira talep ettiği, ÇAYKUR’un 4 liraya aldığı çay fiyatı özel sektörde 2 lira 80 kuruşa kadar düştü.

Üretici çayını Lipton ve Doğuş başta olmak üzere özel çay firmalarına satmak zorunda kaldı.

Çay üreticileri Rize Çayeli, Artvin Hopa ve Kemalpaşa’dan sonra bu kez Rize Fındıklı’da eylem yaparak taleplerini sıraladı.

Evrensel’den Gençağa Karafazlı ve Hüseyin Altun’un haberine göre, Eylemde sık sık, “Çayda kotaya, kontenjana son”, “Özeller şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları atıldı.

Üreticiler Arvin-Rize kara yolunda yaş çayları yola dökerek trafiği bir süre kapattı. Polis bu esnada üreticiye müdahalede bulunmak istedi.

Çay üreticileri yaptıkları ortak açıklamada, “Bizler çiftçileriz, üreticileriz, en önemli geçim kaynağı çay olan bu memleketin yurttaşlarıyız. Emeğimizle, alın terimizle, binbir zorlukla çayımızı toplayarak geçinmeye çalışanlarız. Ancak bu zorlukların yanında karşılaştığımız sorunlarla emeğimiz hiçe sayılmaktadır” dedi.

Çay üreticileri, “Her yıl çay sezonuna sorunlarla ve mağduriyetle giriyoruz. Çayda kota ve kontenjan uygulanmakta, üreticiler özellere mahkum edilmekte, özeller ise neredeyse devletin açıkladığı taban fiyatın yarısı kadar fiyata çay alımı yapmaktadır. Bu yıl için açıklanan taban fiyat desteklemeyle birlikte 4 TL iken henüz hasadın ilk günlerinde 2.80’lere alımlar yapılmaktadır. Çay üreticisi isyandadır. Bir an önce bu sorunlarımızın çözüme kavuşması için yetkililer üreticiyle bir araya gelmeli ve çay kanunu çıkartılmalıdır. Çayda kota ve kontenjan kaldırılmalı, açıklanan taban fiyatın altında çay alımına izin verilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Çay üreticileri yarın da Rize Ardeşen’de eylem yapacak.

ZİRAAT ODASINDAN VEKİLLERE: SİZİ MECLİSE ÇAYA SAHİP ÇIKIN DİYE GÖNDERDİK

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy Karadeniz milletvekillerine seslendi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız 4 liralık fiyat açıkladı. Sürgün 17 Mayıs’ta başladı. Sürgünün 5. gününde ÇAYKUR, 15 kilogram kontenjan uyguladı. Şirketler 2 lira 80 kuruş ile bizi sömürmeye başladı. Özel sektörün bahanesi zarar. Biz bunun gerekçesini anlamıyoruz. 1.5 milyon tonluk üretimin yarısını özel sektör alıyor. Her yıl binlerce ton üretim kapasitesini artıran sektör nasıl zarar ediyor? Bir diğer bahane ise serbest piyasa. Bir yaş çay fabrikası imalatta çalıştırdığı bir işçiyi asgari ücretle çalıştırıyor. Biz bu sosyal devletin parçası değil miyiz? Biz de asgari ücret istiyoruz. Çay bölgesinin milletvekillerine sesleniyorum, Giresun’dan, Of’a, Borçka’ya, Rize’ye... Biz sizi Meclisteki odanızda ürettiğimiz çayı keyifle için diye göndermedik. Geleceğimiz olan çaya sahip çıkın diye gönderdik. Çay kanunu istiyoruz.”