Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Kabine Toplantısı'nın ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Türkiye ziyaretinde NATO üyeliği konusunda bir gelişme olup olmamasına ilişkin soruya yanıt veren Çavuşoğlu, bugünkü toplantının somut adımların atılması bakımından kritik bir toplantı olacağını belirterek İsveç hükümetinin tüm açıklamalarıyla bu yönde adım atacağını söylediğini ifade etti.
Bakan Çavuşoğlu, "Bu toplantıda tekrar Mutabakat Zaptı masaya yatırılacak, üçlü bir şekilde ne yapıldı, ne yapılmadı bunlar gözden geçirilecek. Oradan da rapor gelecek. Ondan sonra tekrar bir değerlendirme olacak. Her iki ülke de bazı adımlar attılar ancak bu aşamada taahhütlerini yerine getirdiklerini söylemek zor" dedi.
Çavuşoğlu, gelecekte atılacak adımların belirlenmesi konusunda bugün yapılacak toplantının kritik olduğunu değerlendirdiklerini ifade etti.
MISIR'LA NORMALLEŞME
Mısır'la normalleşme sürecine ilişkin soruya yanıt veren Çavuşoğlu, söz konusu normalleşmenin istedikleri düzeyde hızlı gerçekleşmediğini, bunun da kendilerinden kaynaklanmadığını ifade etti.
BAE DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞME
Çavuşoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile görüşmesine ilişkin soruya da görüşmesinin "çok iyi geçtiği" yanıtını vererek, "Artık ikili düzeyde attığımız adımlara ilaveten Afrika dahil üçüncü ülkelerde de neler yapabileceklerimizi ve diğer projeleri konuşuyoruz" değerlendirmesini yaptı.
SURİYE İLE TEMASLAR
Suriye Devleti ile temaslara ilişkin soruya da Çavuşoğlu, temasın istihbarat düzeyinde devam ettiğini ancak şu anda planlanmış bir temas olmadığını söyledi.
TAHIL KORİDORU
Çavuşoğlu, tahıl koridoru anlaşmasının yenilenmesine ilişkin soru üzerine, Rusya'nın, söz konusu anlaşmaya geri dönmesinin ardından çok yoğun telefon temaslarının olduğunu söyledi.
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, kendisinin de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştüğünü belirtti.
Çavuşoğlu, ayrıca NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra ile görüştüğünü de hatırlattı.
BM Genel Sekreteri Guterres'in de Rus tahıl ve gübre ihracatının önündeki engellerin kalkması için görüşmeler yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, "Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatının önündeki engeller tam olarak kalkmadı. Rusya’nın beklentilerinin karşılanması yönünde hangi adımlar atılacak, onları değerlendiriyoruz, çalışmaları koordine ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Çavuşoğlu, Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatının önündeki engellerin kalkması için İstanbul'da tekrar bir anlaşmanın imzalanmasının gerekli olup olmadığının sorulması üzerine, şunları kaydetti:
"İstanbul Anlaşması'nın süresi 4 ay. Taraflarca itiraz gelmemesi halinde anlaşmanın süresi uzayacak. Tekrar bir anlaşmaya gerek yok. Rus gübresinin ihracatı, varılan mutabakatın bir parçası. Rusların bu taleplerinin karşılanmadığına ilişkin bazı endişeleri var. Şimdi bu tereddütleri ortadan kaldırmak için diplomasi işliyor."