Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kongolu mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Yunanistan son zamanlarda gerek NATO'da gerek AB içinde tüm inisiyatiflere hayır diyerek diyalogdan yana olmadığını gösterdiğini savunan Çavuşoğlu, “Tabii bunu kamuoyu önünde söyleyemez ama bizlere karşı söylüyorlar. Biz diyaloğa hazır olduğumuzu söyledik. En son NATO'nun inisiyatifine de evet dedik ama Yunanistan bunu reddetti. Burada samimiyet yok. Artık AB ülkeleri de bundan çok sıkıldı. Çünkü tüm ilişkileri bu konu rehin alıyor. Biz tezlerimizi uluslararası hukuk çerçevesinde anlatıyoruz. Denizle ilgili tartışmalı bölgeler çok var dünyada. Bunları göstererek anlatıyoruz. Kendimize güvendiğimiz için masada varız diyoruz. Ama Yunanistan buna yanaşmıyor” dedi.

TATBİKAT AÇIKLAMASI

Türkiye tarafından yapılan tatbikatlarında NATO çerçevesinde yapıldığını ifade eden Çavuşoğlu, “Bugün tüm tatbikatlara baktığımız zaman, bunu önceden deklare edersiniz, Navtex'i ilan ederseniz. Bizim tatbikatımız NATO kuralları çerçevesinde yapılıyor. 6 millik karasuları üzerinde 10 millik hava sahası talep eden dünya üzerinde başka bir ülke yok” diye konuştu.

‘MASAYA GELSİN’

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Ayasofya konusunda bize ders verebilecek son ülke Yunanistan'dır. Başkentinde cami olmayan tek ülke Yunanistan'dır. Batı Trakya'da Müslümanlara ciddi bir zulüm politikası uygulanıyor. Bugüne kadar Ayasofya'yı kim korudu, biz koruduk ki, ecdadımız korudu. UNESCO'yla yakın diyalog içindeyiz. Ne yaptığımızı herkes görüyor. Bugün AİHM kararlarını uygulamadığı için Avrupa Konseyi, Yunanistan'ı eleştirdi. Aynı şekilde göçmenlerle ilgili, kaç göçmen Ege'de bunlar yüzünden öldü. Bu insanları ölüme terk etmek insani değil. Bugün DHKP-C, PKK, FETÖ Atina sokaklarında serbestçe dolaşıyor. Bu konularda ilkeli davranmak gerekiyor. Yunanistan'ın cesareti varsa, tezlerinde kendine güveniyorsa, haklı olduğunu gelsin masada göstersin.”

BARZANİ AÇIKLAMASI

Çavuşoğlu son olarak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani'nin ziyareti ardından yapılan bayrak eleştirilerini de “Barzani'nin Türkiye ziyaretinde de PKK ile ilgili neler yapabileceğimizi konuştuk. Neden görüştüğümüz, neden onların bayrağının olduğu gibi eleştiriler görüyoruz ama Kürt kardeşlerimizi de PKK gibi gösterirsek olmaz. Cumhurbaşkanımızın da Kürt kardeşlerimiz için neler yaptığı ortadadır” diye savundu.