Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Slovenya Dışişleri Bakanı Miroslav Cerar ile düzenlediği ortak basın toplantısında Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tepkilere neden olan açıklamalarını değerlendirdi.

Akıncı’nın dürüst olmadığını savunan Çavuşoğlu, “Ben böylesine dürüst olmayan bir siyasetçiyle ne Türkiye’de ne de başka bir yerde çalışmadım. Seçim zamanı sayın Akıncı Türkiye’yi malzeme yapıyor” diye konuştu.

"DÜRÜST OLMAYAN BİR SİYASETÇİ YAKIŞMIYOR"

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Biz seçim zamanları batıdan alışıktık Türkiye’nin malzeme yapılmasına. Hiçbir Kıbrıs Türk’ü bir gün Kıbrıs cumhurbaşkanının Türkiye’yi malzeme yapacağını düşünmezdi. Ama bakıyoruz seçim zamanı sayın Akıncı Türkiye’yi malzeme yapıyor.

“Biz Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliği olmazsa olmaz diyoruz. Dönüşümlü başkanlık… Biz Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğini Rumlara karşı savunurken Hatay gibi bağlanmasına kadar gidecek kendi kendine soru sorup cevap veriyor.

“Bunlar KKTC ya da Türkiye’de konu mu oldu ki? Ben böylesine dürüst olmayan bir siyasetçiyle ne Türkiye’de ne de başka bir yerde çalışmadım. Bunları önümüzdeki günlerde de açıklayacağım.

“Maalesef Kıbrıs Türk halkına böyle dürüst olmayan bir siyasetçi yakışmıyor. Akıncı ne yapmak istiyor? Durup dururken neden Türkiye’ye saldırıyor bunları Kıbrıs Türk halkının iyi düşünmesi gerekiyor.”

NE OLMUŞTU?

Kuzey Kıbrıs lideri Akıncı, Guardian gazetesine hafta içi verdiği bir röportajda, Ada'da iki toplumun federal bir 'çatı' altında birleşmesi gerektiğini ve bunun için "karar anının" geldiğini söylemiş, aksi takdirde, "Ada'nın kuzeyinin artan bir şekilde Ankara'ya bağımlı hale geleceği ve neticede pratikte bir Türk şehri haline gelerek yutulabileceği" uyarısında bulunmuştu.

Akıncı, röportajdaki ifadeleri nedeniyle AKP ve MHP başta olmak üzere Türkiye ve Kıbrıs’ta birçok kesimin hedefi haline geldi.

Tepkiler üzerine yazılı bir açıklama paylaşan Akıncı, "Sözlerimin arkasındayım" diyerek “Kıbrıs Türk halkı çok büyük bir oranda Rum tarafına azınlık olmayı ya da Türkiye´ye sürekli bağımlılık ilişkisi içinde yaşamayı istemiyor” ifadelerini kullandı.