Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'ye hitaben, "Sizin büyükelçileriniz Türkiye'de bir vali değil, büyükelçiliğini adam gibi yapacak. Viyana Sözleşmesi çerçevesinde görevini yapacak. Türkiye'nin valisi gibi davrananların hiçbirine müsaade etmeyiz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Manavgat AKP İlçe Teşkilatı'ndaki bayramlaşma töreninde konuştu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Böylesine bir durumda özellikle müttefikimiz olan ülkelerden gelen açıklamalar bizi hem üzüyor hem de sinirlendiriyor. Biz terörle mücadele ediyoruz. Eğer seçilmiş bir kişi, bir belediye başkanı, bir milletvekili, bir belediye meclis üyesi, kim olduğu önemli değil, muhtar da olabilir, teröre deste veriyorsa 'Efendim o kişi seçilmiş, dokunulmaz', olmaz.

“Seçilen kişinin görevi vatana, millete hizmet etmektir, teröristlere değil. Teröristlerin bomba döşemesine yardım ediyorsa bu, milletin parasını teröristlere harcamaktır. Oradaki belediyelerin hepsi çukur kazmada, bomba yerleştirmede, araçlarıyla, gereçleriyle, kepçeleriyle, kamyonlarıyla teröristeler yardım etmiştir."

"WASHINGTON BÜYÜKELÇİME 'SEN AÇIKLAMA YAP' DEMİYORUM"

"Her şeyden önce bu tür müdahalelerin usulü ve yöntemi de kabul edilemez. Biz de birçok ülkeyle ilgili rahatsızlıklarımızı dile getiriyoruz. Mesela ABD'de artan ırkçılık. Sadece İslam karşıtlığı değil farklı renklere yönelik ırkçılıkta da bir hortlama var. İşte polis ne kadar insan öldürdü.

“Ama Washington'daki büyükelçime telefon açıp, 'Sen bir açıklama yap' demiyorum. Bu endişemizi doğrudan ABD'li muhataplarımıza kendimiz söylüyoruz. Bu işin nezaketi budur. Cumhurbaşkanı'mız Obama'ya söyleyebiliyor. Ben John Kerry'e söyleyebiliyorum. Başka rahatsızlıklarımız da var. Ama biz söyleyince içişlerine karışmak oluyor. Ama kendileri her türlü şeyi söyleme yetkisini kendilerinde buluyorlar.

“TÜRKİYE'NİN PATRONU DEĞİLSİNİZ”

“Kusura bakmayın hiçbiriniz Türkiye'nin patronu değilsiniz. Bugün, Türkiye ikinci sınıf bir ülke değildir. Türkiye ile ilişkilerinizi adam gibi yürütmek istiyorsanız, Türkiye'yi eşit bir ortak olarak görmek zorundasınız.

“O Türkiye geçti. Ayrıca, sizin büyükelçileriniz Türkiye'de bir vali değil, büyükelçiliğini adam gibi yapacak. Viyana Sözleşmesi çerçevesinde görevini yapacak. Türkiye'nin valisi gibi davrananların hiçbirisine müsaade etmeyiz. Bunlara da izin vermeyiz. Herkes haddinin, hukukunun ve görevinin çerçevesini çok iyi bilsin.

SURİYE'DE ATEŞKES

"Öyle görünüyor ki özellikle rejim, bu ateşkese riayet etmek istemiyor. Dün akşam ateşkes ilan edilir edilmez rejim ateşkesi bozdu. Uyarılar yapıldı, inşallah bu ateşkesin kalıcı olması için herkes üzerine düşeni yapar. Tek taraflı olmaz. Suriye'de huzur, barış, istikrar ve yeniden yönetilebilir bir Suriye olması için bundan sonra için gayretlerimizi devam ettiriyoruz.

“Aynı şekilde bize tehdit oluşturan DAEŞ ve PYD ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Özellikle sınırımızın öteki tarafından sürekli bizi hedef alan, havan mermileri gönderen, roket gönderen DAEŞ'in temizlenmesi için Özgür Suriye Ordusu'na destek veriyoruz. DAEŞ'e karşı güvenliğimiz için bu şarttır. Uluslararası sistemden kaynaklanan bir haktır. Diğer taraftan diğer terör örgütleriyle de mücadele ediyoruz.

“SURİYELİLER ÜLKELERİNE DÖNÜYOR”

"Bu insanlar normal hayata dönmek ister. Bunlara bu tür yardımları yapmamız lazım. Güvenli bölgeleri oluşturmamız lazım. O bölgelerdeki insanlara elektriğini de veriyoruz, suyunu da veriyoruz. Allah'a şükür vatanımız, milletimiz, devletimiz bu konuda çok hassas. Her türlü insani yardımımızı da gönderiyoruz. Birçok vatandaşımız da kurbanlarını o bölgelere bağışladılar."