Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'yi ziyaret etmeyi planlayan Alman milletvekilinin 'tutuklanamamak için güvence' istediğinin sorulması üzerine, “Ülkesi kendisini gönderirse, ziyaretini yapar döner” dedi.

Alamn vekil Alexander Neu "Henüz heyette yer alıp almayacağım net değil. Partim benim dışında başka ismin heyette yer almasını istemiyor. Şayet federal hükümet de Ankara gibi heyette yer almama dolaylı şekilde karşı çıkarsa Sol Parti olarak heyette yer almayacağız. Ayrıca bu yılın başında emniyet müdürlüğü MİT'in listesinde yer aldığımı söyledi. Türkiye'de güvenliğimin sağlanması da gerekiyor, şayet Dışişleri Bakanlığı can güvenliğim için garanti verirse Türkiye'ye giderim" demişti.

Antalya'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın Sol Partisi'nden (Die Linke) olan ve Türkiye'nin 'Konya yasağı' getirmesinin arkasındaki isim olduğu iddia edilen milletvekili Alexander Neu'un, yasağın kalkması sonrası yapılacak ziyaret için Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan güvence talep etmesini şu sözlerle değerlendirdi:

"Saçmalamış. Türkiye'ye gelen Alman sayısı beş milyonu geçiyor. Bu insanlar tatil, ziyaret, yatırım için geliyor. Belki beş milyondan daha fazla. Dokunulmazlığı da vardır. Türkiye evrensel hukuka saygılıdır. Ülkesi kendisini gönderirse, ziyaretini yapar döner. Şu bir gerçek ki Almanya parlamentosunda PKK'ya destek veren milletvekilleri var. Bunlar da genellikle sol partilerden. Nasıl bizim CHP'nin içinde DHKP-C, PKK sempatizanı milletvekilleri var. Aynı şekilde orada da sosyal demokratın içinde uç oluyor. CHP'nin içindekiler ön seçim ile buralara geldiler. Bunlar var. Söylediğimizde tepki gösteriyorlar ama doğru. Bu tür milletvekilleri Almanya'da da var.”

'BİZİM DE ÖNERDİĞİMİZ BUYDU'

Çavuşoğlu, Alman heyetin Konya'daki NATO üssünü ziyaret edecek olması için "Bu ziyaretin önerisini biz yaptık. Burada yasak kalktığı için değil başından beri bu şekilde düşünmüştük bu şekilde öneri yaptık. Şimdi tarihini NATO belirledi ve böyle bir heyet geliyor. Konya'daki NATO Üssü'nde özelikle DEAŞ'a karşı mücadelede değişik ülkelerden NATO müttefiki ülkelerden birimler var. Sadece uçaklar değil askerler de var. Böyle bir ziyareti biz zaten uygun görmüştük. İncirlik'i uygun görmedik. Konya'yı uygun gördük. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve başbakanımızın talimatları ile” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ziyaretle ilgili "Bu tabii bir İncirlik olayı değil, daha farklı bir olay. Bu çerçevede şu anda gerek başta Milli Savunma Bakanlığımız olmak üzere Dışişleri Bakanlığımız bu süreci yönetiyorlar. Şu anda da olumlu istikamette devam ediyor" dedi.