AP ile AB arasındaki katılım müzakerelerinin askıya alınmasını öneren karar, Strasbourg'daki genel kurul oturumunda kabul edilmişti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeni Zelanda'da 49 kişinin yaşamını yitirdiği cami katliamına ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Mustafa Boztaş ve Zekeriya Tuya isimli iki Türk vatandaşın yaralandığını ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını kaydeden Çavuşoğlu, "Son zamanlarda dinimize yönelik saldırılara ifade özgürlüğü açıklamaları yapıldığını gördük. Bu eğilim devam ederse bu saldırılar da devam edecek" diye konuştu.

Öte yandan Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile ilgili aldığı karara tepki göstererek, "Kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

Avrupa Parlamentosu ile Avrupa Birliği arasındaki katılım müzakerelerinin askıya alınmasını öneren karar, Strasbourg'daki genel kurul oturumunda kabul edilmişti.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"İslamafobik eylemle, ve müslümanlara karşı sorumsuz siyasetçiler ve basın yayın organların da sorumludur. Dinimize ve Müslümanlara karşı saldırı ve nefret dilini ifade özgürlüğü olarak değerlendirmemelerini önlem almalarını istiyoruz. Bu eylem devam ederse buna benzer olayların önüne geçemeyiz bundan herkes ders almalı.

"Son zamanlarda dinimize yönelik saldırılara ifade özgürlüğü açıklamaları yapıldığını gördük. Bu eğilim devam ederse bu saldırılar da devam edecek.

"Siz burada bir teröristin iade edilmesinde bile ne diyorsunuz; 'yargı böyle karar verdi.' içinde bulunduğumuz Belçika'da son günlerde PKK ile ilgili verilen kararları hayretle izliyoruz. Belçika'daki yargı PKK'yı aklamak için adeta çaba sarf ediyor.

"Türkiye'nin tekrar reformcu kimliğine dönmesi Avrupa Birliği tarafından da desteklemelidir.

"Bize göre ciddi bir davranış değildir. Bu Türkiye ekonomisine zarar vermez. Avrupa Birliği'nin kendisini küçük düşürücü adımlardan vazgeçmesi gerektiğini vurgulamak isterim. Avrupa Parlamentosu'nun aldığı kararı kabul etmemiz mümkün değil.