Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantıya ilişkin değerlendirmesinde Ukrayna ile Rusya'yı biraraya getirmek istediklerini söyledi.

Türkiye'nin her iki tarafla birden konuşabildiğini belirten Çavuşoğlu, "Şartlar el verirse Antalya Diplomasi Forumunda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Kuleba'yı bir araya getirmek istiyoruz" dedi.

"Türkiye'nin kararlığı ve savaşın durdurulması konusunda sarf ettiğimiz çabalar ortada. Türkiye iki ülke ile de diyalog kurabiliyor" diyen Çavuşoğlu, Lavrov'un 10 Mart'ta düzenlenecek toplantıya geleceğini teyit ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı, "Savaşın başlamasından önce her iki dışişleri bakanını da Antalya'da bir araya getirmeyi planlıyorduk. Ukraynalılar bu savaş ortamında gelebilirler mi bilmiyorum. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov da Antalya'ya geleceğini teyit etti. İki tarafı da bakanlar düzeyinde bir araya getirmeyi temenni ederiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin dün itibarıyla 9 bin 653 kişiyi Ukrayna'dan tahliye ettiğini açıklayan Çavuşoğlu'nun "Birkaç gün önce Odessa'daki vatandaşlarımıza 'Oradan ayrılın' çağrısında bulunduk, her gün oradan da tahliyeler gerçekleşiyor" dedi.

Dışişleri Bakanı, "Önümüzdeki süreçte çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. İki tarafla da iletişimimiz devam ediyor. Kuşatılmış bölgelerdeki vatandaşlarımızı Rusya üzerinden tahliye etmek için çalışmalarımız sürüyor. Umarım en kısa planımız işler, gayretlerimizi devam ettireceğiz. Dönmek isteyen her vatandaşımızı tahliye etmek için yoğun çalışmalarımız sürüyor. Rus tarafıyla da askerler düzeyinde temasımız devam ediyor" diye konuştu.

 Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın ziyaretine ilişkin de, "ABD ile gündemimizde ikili konular da var, Ukrayna'daki durum da görüşülecektir" dedi. 

Dışişleri Bakanı Türkiye'nin hava sahanı açık tuttuğunu belirterek, "Sadece Türkiye açısından değil yaptırımı uygulayan ülkelerin vatandaşları açısından da hava sahasını açık tutuyoruz" diye konuştu.