Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, "Mısır ile ilişkileri normalleştirme konusunda adımlar atıyoruz. Önümüzdeki günlerde de bazı adımlar atacağız" açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Dünden bu yana ikili görüşmelerimiz de oldu. Türkiye'nin güzellikleri sergisinin açılışını da yaptık. Kanada Dışişleri Bakanı'yla görüştük. Burada en önemli konu savunma sanayindeki kısıtlamalar. Kanada Dışişleri Bakanı'yla bu sorunu aşmak için mutabık kaldık.

İtalya Dışişleri Bakanı'yla bir araya geldik. Türkiye, Fransa, İtalya ile SAMP/T projesinin canlandırılması konusundaki adımları değerlendirdik. Bunun takibini de yapıyoruz.

Diğer taraftan İtalya ile hükümetler arasındaki zirveyi de yeniden gerçekleştirmek konusunda mutabık kaldık.

İsveç Dışişleri Bakanı ile bir görüşme gerçekleştirdik. Bugünlerde en çok konuşulan konulardan biri İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği. Bu konuda da görüş alış verişinde bulunduk.

Gürcistan Dışişleri Bakanı ile de görüştük. Cumhurbaşkanımızın bu yıl Gürcistan'ı ziyaret etme ihtimali var.

İngiltere Dışişleri Bakanı Truss ile de görüştük. Başbakan Johnson ile Cumhurbaşkanımızın yaptığı görüşmedeki konuların takibini yaptık. Milli muharip uçağının motorunun motorunun Rolls Royce'tan alınması konusunda görüşmeler yaptık. Serbest ticaret anlaşmasının genişletilmesi gerekiyor, bunu da konuştuk.

"BUÇA'DAKİ GÖRÜNTÜLER KABUL EDİLEMEZ"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile konuştuk. Son durumlarla ilgili bilgi aldık. Biz de son bilgileri kendileri ile paylaştık. Özellikle güvenlik garantileri konusunda ismi geçen ülkelerle bunun netleştirilmesi gerektiğini söyledik.

Buça'daki görüntüler kabul edilemez, bunu kendisine ilettik. İnsani yardımlar ve Mauripol'den bir koridorun açılması ve Ukrayna limanlarındaki gemilerimizin çıkarılması gibi birçok konuyu konuştuk.

Mauripol'den denizden tahliye konusunda iki tarafla da görüşmelerimiz devam ediyor. Bizim vatandaşlarımızın büyük bir bölümü buradan çıktı. Ama halen 30 civarında vatandaşımızın bulunduğunu biliyoruz.

Tabi müzakerelerdeki son durumu da ele aldık. İstanbul'dan sonra özellikle video konferans yöntemiyle bazı görüşmeler gerçekleştirdiler. Ama Buça'daki görüşmeler biraz gölgeledi.

NATO ÜYELERİNİN TÜRKİYE'YE YAKLAŞIMI

Çok ciddi bir tavır değişikliği olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin önemini bildiklerini vurguluyorlar. Savunma sanayindeki kısıtlamalar konusunda bazı ülkeler zaten adım atmıştı, Kanada gibi ülkeler de bu niyette olduğunu söylemişti. Müttefiklerin bize yönelik tavrında çok ciddi bir değişim var. Türkiye her zaman barıştan yana tavır sergiliyor. İlkeli bir tutum sergiliyor. Elbette yanlışa yanlış, doğruya doğru diyoruz. Türkiye hiçbir zaman oportunist bir tutum içinde olmamıştır.

İstanbul'daki toplantıdan sonra Ukrayna sahada bazı adımlar attı. Bunlardan bir tanesi de Kiev. Bu bölgeden Ruslar çekildiği zaman biz hemen büyükelçiliğimizi yeniden Kiev'e aldık. Odessa başkonsolosluğumuzu da Moldova'ya göndermiştik ancak yarın o da geri dönecek.

ABD'DEN F-16'LARIN SATIN ALINMASI

Bu konuda müzakereler olumlu şekilde seyrediyor. Son aşamada Kongre'nin onay vermesi gerekiyor. Dışişleri'nin Kongre'ye yazdığı mektup önemli. F-16'ların Türkiye'ye verilmesinin önemini vurguluyorlar.

ABD de esasen Türkiye'ye hep böyle bakmalı. Görüş ayrılığımız olan konular var. Özellikle ABD'nin YPG'ye silah vermesinden çok rahatsızız. Bu bizim için bir ulusal güvenlik meselesi.

Blinken beni 18 Mayıs'ta Washington'a davet etti. Orada da bazı konuları görüşeceğiz. ABD ile kurulan mekanizmayı işler hale getirmek istiyoruz. Biz de üzerimize düşeni yapacağız.

MISIR'A BÜYÜKELÇİSİ ATAMASI ŞU AN YOK

Mısır'la ilişkileri normaleştirme konusunda adımlar atıyoruz. Önümüzdeki günlerde başka adımlar da atacağız. Maslahatgüzar düzeyinde ilişkiler yürüyor. Mevcut maslahatgüzarın süresi dolduğu için yeni bir atama yaptık. Şu andaki görevlendirme maslahatgüzar seviyesinde.