Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Mariupol kentinde Türkiye vatandaşlarının sığındığı bir caminin Rusya ordusu tarafından bombalandığı iddiasını yalanladı.

Çavuşoğlu, basın toplantısında gelen bir soruya şu yanıtı verdi:

"Dün caminin bombalandığına dair bir haber çıktı. Daha sonra caminin imamı bunu doğrulamadı. Camiye çok uzak olmayan ama çok da yakın olmayan bir bombanın düştüğünü söyledi. Fakat camide şu an herhangi bir hasar yok. Ruslar bu bölgede kaç vatandaşımız olduğunu sordu, biz de bilgi verdik."

Caminin bombalandığı iddiası, cuma günü Reuters ajansı tarafından gündeme getirilmiş ve Ukraynalı yetkililerden 'teyit' gelmişti.

Mariupol'da 34'ü çocuk 86 Türk'ün sığındıkları Süleyman Camisi'nin bombalandığı öne sürülürken, Mariupol Belediye Başkanı Danışmanı Petro Andryuşçenko, 12 gündür kuşatma altında olan kentte çatışmaların camiye doğru ilerlediğini söyleyerek şöyle demişti:

"Rusya hükümetimizin mesajlarını dikkate almıyor. Bu yüzden Türk hükümetinin Rusya ile iletişime geçerek durmalarını sağlamasını umuyoruz. Türk vatandaşlarını tahliye operasyonuna hazırız fakat bunun gerçekleşebilmesi için saldırının durması lazım. Bunun için de Türkiye'nin bize yardım etmesi gerekiyor, Türk hükümetinin müdahalesi olmadan saldırıların duracağına inanmıyorum."

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Dzheppar da, Twitter paylaşımında "Tam şu anda Rusya ordusu Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan anısına yapılmış Muhteşem Cami’yi bombalıyor. Camide Türk vatandaşları dahil birçok yetişkin ve çocuk bombardımandan saklanıyor" demişti.

Duvar’ın aktardığına göre, Kanuni Sultan Süleyman Camisi Dernek Başkanı İsmail Hacıoğlu ise, caminin saldırılardan zarar görmediğini, caminin 2 kilometre uzağındaki mahallede çatışmaların sürdüğünü söylemişti.

Rus ordusunun Odessa ve Mariupol şehirlerinin merkezine giremediğini belirten Hacıoğlu, "Ruslar, Mariupol'ün çevresini sarmış durumda. Sürekli şehir merkezine ateş ediyorlar" demişti.

Hacıoğlu, Mariupol'deki Kanuni Sultan Süleyman Camisi'yle ilgili çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığına ifade ederek "Rusların şehir merkezine yönelik saldırıları hava savunma sistemleriyle çoğu zaman havada engelleniyor. Çatışmalar camiye iki kilometre uzaklıktaki mahallede yaşanıyor. Dün bir roket caminin 700 metre yakınına düştü. Camide herhangi bir hasar yok. Orada kalanların sağlık durumlarında da herhangi bir sorun yok" ifadelerini kullanmıştı.