Nijerya'nın Lagos limanından Güney Afrika'nın Cape Town kentine gitmek üzere Cumartesi gecesi yola çıkan ve korsanların saldırısına uğrayan Mozart isimli konteyner gemisinin Gine Körfezi'nde kaçırılan tümü Türkiye vatandaşı 15 kişilik mürettebatından henüz haber yok. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Meclis'teki görüşmesi sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, korsanların henüz aileler, şirket ya da yetkililerle temas kurmadığını söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, kaçırılan mürettebatın kurtarılması için her türlü diplomatik hazırlığın yapıldığını belirtti.

Geminin Pazar akşamı itibarıyla Gabon açıklarında olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Personel şu an gemide kalıyor, şirket de böyle istedi. Bölge ülkelerin hepsiyle temasa geçtik. Gabon'da da yetkililer süreci yakından takip ediyorlar. Bizden ilave bilgiler istediler, ilave bilgileri de verdik. Diğer ülkelerin de ilgili kurumları ile temastayız. Geminin sahibi olan şirket tüm hazırlıklarını yaptı".

"Korsanlar ne aileler ne bizler ne de şirketle temasta bulunmadılar. Süreci takip ediyoruz. O bölgede daha önce de saldırılar olduğu için genellikle gemiler ilave tedbirler alıyorlar. Bunu özellikle yurt dışında faaliyet gösteren şirketlerden de öğrendik. Bu inşallah diğer şirketler için de ders olur, bu bölgede gemi şirketleri ilave tedbirler alırlar."

"Dün akşam Gabon yetkilileriyle, güvenlik güçleriyle büyükelçimiz, bir ekip gemiye çıktılar. Gemi temiz. Korsan ya da başkasının sızmadığını anladılar. Güvenlikle ilgili bir sıkıntı yok. Bir vatandaşımız karnından şarapnel parçası sebebiyle yaralanmıştı. Onunla ilgili bir tıbbi müdahale yaptılar ama durumu çok iyi. Büyükelçimiz de başındaydı."

Çavuşoğlu ayrıca gemiye düzenlenen saldırıda öldürülen Azerbaycanlı gemicinin cenazesinin ise Türkiye üzerinden nakledileceğini açıkladı.

EOS Risk Group Başkanı David Johnson tarafından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul merkezli Boden Denizcilik şirketine ait Mozart isimli geminin Gine Körfezi'nde Sao Tome'nin 100 deniz mili açığında saldırıya uğradığı duyurulmuştı.

Açıklamada, gemideki 19 mürettebattan 15'inin kaçırıldığı; birinin de öldürüldüğü bildirilmişti.

Üç mürettebatın ise gemide kaldığı ve geminin Gabon'un Gentil Limanı açıklarına demirlediği açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geminin kaptanı Furkan Yaren ile telefonda görüşmüş, Gabon'a demirleyen geminin saldırıdan kurtulan 3 mürettebatının sağlık durumu hakkında bilgi almış ve onlara geçmiş olsun dileklerini iletmişti.

Özellikle sosyal medyada paylaşılan ve geminin 4'üncü Kaptanı Furkan Yaren'e ait olduğu iddia edilen ses kaydında da "Kör bir şekilde seyir yapıyorum. Tüm kabloları sökmüşler, hiçbir şey çalışmıyor, sadece radar çalışıyor. Rota verdiler, verdikleri rotada götürüyorum gemiyi" cümleleri duyulmuştu.