Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye vatandaşlarının yaşadığı vize sorununa dair açıklama yaptı.

"Vize hepimizin bir sorunu" diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Tüm büyükelçiler Bakanlığımıza çağırıldı, gerekli uyarılar yapıldı. ABD dahil bazı ülkeler hızlandırmaya başladı."

Kıbrıs ve Yunanistan konusunda da ABD'ye tepki gösteren Çavuşoğlu "ABD’nin terazisi bozuldu. Biz ABD’ye gereken uyarıları yaptık" dedi.

Çavuşoğlu, Osman Kavala davasına de değinerek hukuk sürecinin işlediğini savundu, "Hoşunuza gitse de gitmese de bu bir gerçektir" ifadelerini kullandı.

ABD'DEN F-16 ALIMI

ABD'den F-16 alımıyla ilgili olarak ise "F-35 ile ilgili bir şey söylemek zor fakat F-16 konusunda herhangi bir sıkıntı yok" ifadelerini kullandı.

KARA PARA İDDİALARINA TEPKİ

Muhalefetin son dönemdeki eleştirilerine tepki gösteren Çavuşoğlu, "Türkiye’de kim kara para aklıyor da Türkiye’yi töhmet altında bırakıyorsunuz, Türkiye'de kaç oligarkın parası var da böyle konuşuyorsunuz?" diye sordu.

KAVALA İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Osman Kavala, aynı dosyadan iki kez tahliye edilip üç kez tutuklandı. 5 yıldır tutukluluğu devam eden Kavala için AİHM, 10 Aralık 2019’da tutukluluğunun bir hak ihlali olduğuna ve Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına karar vermişti.

Ancak İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’in kararını hiçe sayarak oy birliği ile Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

11 Temmuz 2022’de de AİHM Büyük Dairesi, Osman Kavala için 2019'da verilen tahliye kararının uygulanmaması nedeniyle Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 49'uncu maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti.

AİHM, Osman Kavala davasında Türkiye'nin "AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği" gerekçesiyle AİHS'nin 46/1'inci maddesini de ihlal ettiği hükmüne vardı. Kavala'ya 7 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödenmesi kararlaştırılmıştı.

AİHM'nin ihlal kararının ardından Komite, Türkiye'ye karşı alınacak önlemleri değerlendirecek. Bu önlemler arasında Türkiye'nin Konsey üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması da bulunuyor.