Elif Yıldırım / Demokrat Haber İsviçre

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye’deki anti demokratik uygulamaların gündeme getirileceği beklentisiyle önden davranıp İsviçre’de bazı medya kuruluşları üzerinde baskı olduğunu söyledi. İsviçre Dışişleri Bakanı‘nın Çavuşoğlu’nun konuşması sırasındaki şaşkınlığı yüzüne yansıdı.

Başkent Bern’de 3 Kasım’da gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında İsviçre’de bazı medya kuruluşları üzerinde baskı olduğu noktasında duyumlar aldığını belirten Çavuşoğlu, İsviçre’ye düşünce ve ifade özgürlüğü noktasında eleştiride bulundu. Çavuşoğlu’nun açıklamaları İsviçre basınında ‘ironik’ bir dille yer aldı.

isviçre çavuşoğlu

İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter tarafından resmi görüşmede dile getirilen Türkiye’ye yönelik eleştirilere Çavuşoğlu tarafından böyle bir üslupla karşılık verilmiş olmasının yankılarının devam edeceği düşünülüyor. Burkhalter Türkiye ile diyalog yolunun kaybedilmemesi ve özellikle de 15 Temmuz darbe girişiminin aydınlatılması yolunda işbirliği ve ortak çalışma yapılması önerisinde bulunurken, 15 Temmuz sürecinde hayatlarını kaybedenler için başsağlığı diledi.

BURKHALTER TEMEL İNSAN HAKLARINI HATIRLATTI

15 Temmuz sonrası süregelen olağanüstü hal sonrası basın ve medya kuruluşlarının kapatılması, memurların işlerinden alınması ve muhalifler üzerindeki baskıların konuşulduğu görüşmede Burkhalter Türkiyeli mevkidaşına temel insan haklarını hatırlattı ve Türkiye’nin bu çizgiyi unutmaması gerektiğini belirtti.

İDAM KONUSU

Özellikle idam cezasının tekrar gündeme gelmesini de eleştiren Burkhalter’a, Çavuşoğlu “Türkiye’de her konu tartışabilir, halk düşündüğünü ifade etmekte özgürdür” cevabını vererek, demokrasi ile yönetilen bir ülkede halkın görüşlerinin göz ardı edilemeyeceğini söyledi ve idam cezasının tekrar yürürlüğe konması konusunda kararın Meclise ait olduğunu açıkladı.

PROTESTO DÜZENLENDİ

Mevlut Çavuşoğlu’nu İsviçre’ye yaptığı resmi ziyaret Bern kentinde bir araya gelen Kürtler, solcular ve İsviçreli demokratlar tarafından da protesto edildi.

Bern Merkez Garı'nda bir araya gelenler parlamento önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi ve özellikle cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine sloganlar attı.
Yapılan açıklamada Kürtler, muhalifler ve basın üzerindeki baskılar protesto edildi.