Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, deprem felaketinin vurduğu Hatay’da, Rönesans Rezidans'ta yaşayan bakanlığın Hatay temsilcisi Devrim Öztürk'e henüz ulaşılmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, Öztürk hakkında, "Severek gitmişti, severek işini yapıyordu; ama henüz kendisine ulaşamadık. O binada henüz kendisine ulaşılamayan kişiler var" diye konuştu.

Çavuşoğlu, AB Komisyonunun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ve İsveç Uluslararası Kalkınma, İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ile ortak basın toplantısında konuştu.

Ziyaretleri nedeniyle konuklarına teşekkür eden Çavuşoğlu, "Depremin ardından çok sayıda AB yetkilisi telefonla arayarak taziyelerini ilettiler, desteğe ihtiyacımız olup olmadığını sordular. İsveç Dışişleri Bakanı ile de telefonla görüştük. AB toplantıları öncesi saygı duruşunda bulundular. AB sivil savunma mekanizması, talebimiz üzerine devreye sokuldu, AB acil yardımları ülkemize hemen yönlendirildi, 32 arama-kurtarma ekibi, 5 tıbbi ekip gönderildi. 1750 arama-kurtarma ekibinin çalışmaları ile 79 vatandaşımız enkaz altından kurtarıldı. İsveç ve Macaristan dahil 18 AB üyesi ülke ayni yardım gönderdi" diye konuştu.

"AB MEKANİZMALARI SAYESİNDE ÇADIR, BATTANİYE, ISITICI SAĞLANDI"

Bakan Çavuşoğlu, gelecek hafta Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto’nun Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirterek, "Topladıkları yardımları getirecekler. 50 bin çadır, 100 binden fazla battaniye, 50 bin ısıtıcı AB mekanizmaları sayesinde sağlandı, Türkiye’ye getirildi. İsveç 2 bin 500 yatak kapasiteli 500 geçici konut ünitesi yardımında bulundu. İsveç ülkemizde ve Suriye’de depremden zarar görenler için bir konferans düzenlemeyi planlıyor. Bugün bu konferans hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. IPA yardımlarında daha önce kesinti olmuştu, bu tür kesintilerin faydası olmadığını daha önce de söylemiştik, burada da söylemek isterim. Bu fonların depremden etkilenen vatandaşlarımıza ve altyapı çalışmalarına yönlendirilmesini de konuştuk. Birçok şehri yeniden inşa edeceğiz; Antakya, Hatay’ın bazı ilçeleri, Maraş, Adıyaman birçok yerde adeta yeni şehirler kuracağız. Biz uluslararası toplumun bu güne kadar verdikleri ve bundan sonra da verecekleri destekler için teşekkür ediyoruz" dedi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, uluslararası yardımlara ilişkin, "Arama-kurtarma konusunda yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 102. 90 ülkeden ekip geldi. Şu an sahada 13 ülkeden ekipler var. Arama-kurtarma çalışmalarını tamamlayan ülkelerin ekipleri dönüş yaptı. 10 binden fazla arama-kurtarma personeli ülkemize gelmişti. Bunun yanında çok sayıda ülkeden ayni yardım da geliyor, biz de yurt dışındaki misyonlarımız ile birlikte bunların Türkiye’ye getirilmesi konunda çalışıyoruz" dedi.

"HATAY TEMSİLCİMİZE HENÜZ ULAŞAMADIK"

Çavuşoğlu, Hatay’da Rönesans Rezidans'ta kalan bakanlığın Hatay temsilcisi Devrim Öztürk'e henüz ulaşılmadığını da söyleyerek, "Severek gitmişti, severek işini yapıyordu; ama henüz kendisine ulaşamadık. O binada henüz kendisine ulaşılamayan kişiler var" ifadelerini kullandı.