Dışişleri Bakanı Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, referandum çalışmaları için gittiği Isparta’da konuştu.

Çavuşoğlu, “Geçen Brüksel’de dışişleri bakanları toplantısına gittim. Avrupa’nın belli başlı ülkelerinin dışişleri bakanları ‘Ooo yüzde 60’a vardınız bizim anketler böyle söylüyor’ dedi. Onlara ‘Sayenizde sayenizde, katkılarınız da oldu, aptalca hareketleriniz bize oy getirdi’ dedim” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Isparta’da Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen toplantıya katıldı. Çavuşoğlu, 16 Nisan referandumuna ilişkin Avrupa ülkelerinin tavrını eleştirdi.

Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Ama ayakları biraz yere basmaya başladı ve sakinleşmeye başladılar. Şimdi kendilerini 16 Nisan sonrasına hazırlamaya başladılar. Neden biliyor musunuz? Çünkü anket yaptırıyorlar ve anketlerde ‘evet’ oyunun yüzde 60’ın üzerine çıktığını görünce çaresizlik içinde kabul etmeye başladılar. Geçen Brüksel’de dışişleri bakanları toplantısına gittim, oradaki Avrupa’nın belli başlı ülkelerinin dışişleri bakanları ‘Ooo yüzde 60’a vardınız bizim anketler böyle söylüyor’ dedi. Onlara ‘Sayenizde sayenizde, katkılarınız da oldu, aptalca hareketleriniz bize oy getirdi’ dedim.”

Daha sonra Isparta Valiliği’ni ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye ve Irak’ya yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kerkük’te alınan referandum kararının Kerkük meclisine ait olmadığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Araplar ve Türkmenler bu karara katılmadı. Üstelik bu karara baktığınız zaman Kerkük meclisi ‘referanduma gidilsin’ kararı vermiyor, öyle bir yetkisi de yok zaten” dedi. Kerkük’te referandum kararının Irak hükümetine tarafından verileceğini kaydeden Çavuşoğlu, “Fırsatçılık yapıyorlar. Iraklı ve Suriyeli Türkmen kardeşlerimizle sürekli temas halindeyiz. Şunu bilsinler Kerkük Türkmeni yalnız değildir, yalnız da kalmayacaktır. Böyle oldu bittilere müsaade etmeyiz. Buradan fırsatçılık yapmak Irak’ın ve bölgesel yönetimin geleceği için de iyi olmaz” ifadelerini kullandı.