Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Müzeyyen Yüce'nin Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Avrupa Konseyi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) iş insanı Osman Kavala hakkındaki kararlarına ilişkin konuşan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Türk mahkemeleri Kavala ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını uygulamıştır ve serbest kalmıştır. Kavala hakkında başka davalar olduğu için Kavala hapisten çıkmamıştır. İnsan Hakları Mahkemesi kararları sadece Türkiye için mi geçerlidir yoksa 47 ülke için mi geçerlidir. Hepsi için geçerlidir. Fransa AİHM kararlarını 10 yıldır uygulamıyor. Hani demokraside en ön planda olan ülkelerden Norveç varya; 2, Almanya 5 yıldır uygulamıyor. Bu ülkeler AİHM kararlarını uygulamazken neden Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi sadece Türkiye’yi hedef alıyor. Bizim itirazımız bu. Burada çifte standart vardır, bunlar siyasettir.”

‘HENRİ BARKEY İLE GÖRÜŞEN CHP ABD TEMSİLCİSİ YURTER ÖZCAN’

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın, Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan’ın Henri Barkey’le görüştüğü iddialarını sorduğu Bakan Çavuşoğlu, Barkey’le sürekli görüşenin CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, CHP’ye hitaben, “İçiniz acıyor mu, Bu görüşmenin sebebi nedir? Pazarlık nedir? Buna sessiz kalacak mısınız? Büyükelçime sordum, görüşmedim dedi. ABD’nin kayıtlarında var" şeklinde konuştu.