Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Manavgat’taki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde konuştu.

Çavuşoğlu, “Uçak ve helikopterle ilgili çalışmalar devam ediyor. Dün Azerbaycan'dan 1 uçağın yola çıkacağını söylemiştik. 50 itfaiye aracı ve 150 personel şu anda yolda. NATO'nun karadan yardımıyla ilgili bazı misyonları var. Şu anda müttefik ülkelerden de yoğun yangınlar var. Azerbaycan'dan bir uçak Dalaman'a geldi. Polonya helikopter göndermeyi teklif etti. Biz de 'tabii ki buyurun' dedik. ABD'den bir teklif geldi, arkadaşlarımız detaylarını çalışıyor. İsrail'den bir şirketin kiraladığı 2 tanker uçağı yarın geliyor. Kardeş Kuveyt'in ekip ve malzeme teklifi oldu” dedi.

Çavuşoğlu'nun açıklamasından satır başları şöyle:

Düne göre daha iyi durumdayız. Bazı cephelerde kontrol altına aldığımız gibi soğutma çalışmaları da başlamıştır. Soğutma çalışmaları yerlerinden 500 metre ötelere yangının sıçradığını gördük. Her noktada ekiplerimiz anında mücadele ediyor. Bugün havadan ve karadan 1800 araçla yangına müdahale ettik. Aynı şekilde 6 bin 511 kişi sahada yangınla mücadele etti

Bugün hava unsurlarımız 1650 sorti yaptılar. Bugüne kadar 770 vatandaşımız yaralandı, etkilendi. 757'si taburcu edildi, 6 vatandaşımızın tedavisi sürüyor. Hayati tehlikeleri yok.

Yarın için daha umutluyuz. Rüzgar hızını yarın kesecek.

Bugün güçlü olduğu halde durdurmayı başardık. Yarın tamamen kontrol altına almayı hedefliyoruz.

Tespitlerimize göre 1352 ağır hasarlı, yıkılan ya da yıkılması gereken bina var. Bağlantılı bölümleri saydığımızda bu 2 bin 164 ünite demektir.

ABD'den iki helikopter gönderme teklifi oldu, detaylarını çalışıyoruz.

YAPILAN ÖDEME MİKTARLARINI AÇIKLADI

Diğer yangın bölgelerinde de vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu yerlerde yaşam konteynerlerini hızlı şekilde ulaştıracağız, bedelini devlet olarak üstleneceğiz. Vatandaşımıza maddi yardımlarımız da devam ediyor. Şu ana kadar 1055 ailemize toplam 17 milyon ödeme yapıldı.

Hasar tespiti devam eden mahallelerde muhtarlar aracılığı ile vatandaşlarımıza maddi yardımlarımızı inşallah hızlı bir şekilde ulaştıracağız. Bütçe konusunda sıkıntımız yok.

Devletimizin ilgili kurumları maddi yardımları aktardılar. Uçak ve helikopterle ilgili çalışmalar devam ediyor. Dün Azerbaycan'dan 1 uçağın yola çıkacağını söylemiştik. 50 itfaiye aracı ve 150 personel şu anda yolda. NATO'nun karadan yardımıyla ilgili bazı misyonları var. Şu anda müttefik ülkelerden de yoğun yangınlar var.

Azerbaycan'dan bir uçak Dalaman'a geldi. Polonya helikopter göndermeyi teklif etti. Biz de 'tabii ki buyurun' dedik. ABD'den bir teklif geldi, arkadaşlarımız detaylarını çalışıyor. İsrail'den bir şirketin kiraladığı 2 tanker uçağı yarın geliyor. Kardeş Kuveyt'in ekip ve malzeme teklifi oldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Türkiye’mizin ciğerleri olan Ege ve Akdeniz’de etkili olan yangınlara karşı devletimizin tüm imkanlarıyla süren mücadelenin 9. günündeyiz. Söndürme çalışmalarında çaba sarf eden herkese şükranlarımı sunuyorum. Canını hiçe sayarak durmaksızın emek veren arkadaşlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır.

Yangından etkilenen mahalleleri tek tek ziyaret ediyoruz. İhtiyaçları yerinde tespit ediyoruz. İhtiyaçların karşılanması için çalışmalarımız sürdürüyoruz. İlk andan itibaren olağanüstü bir çalışma gerçekleştiriyoruz. İlk günden olduğu gibi her şartta halkımızın yanında olduk.

Bu afetin inşallah üzerinden gelip izlerini ortadan kaldıracağız.

Bölgede yanmakta olan yangınlar var. Etkisi azalmış olsa da mücadele ettiğimiz böğleler var. Onları da en kısa sürede bitirip vatandaşlarımızın ihtiyaçların karşılayacağız.

Bizler de bölgedeyiz vatandaşlarımız ile birlikteyiz. Zor şartlar var ama devletin eli her zaman onların yanında. Daha önceki afetler yaşanan tecrübelerde olduğu gibi bu işleri bitireceğiz.