Küba'yı 88 yıl sonra ziyaret eden ilk ABD Başkanı Barack Obama, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile bir araya geldi.

Sputnik’in haberine göre, Obama, Küba’daki ikinci gününe, bağımsızlık mücadelesinin öncüsü, şair ve yazar Jose Marti’nin anıtına çelenk bırakarak başladı. Obama, daha sonra Küba Devlet Başkanı Castro tarafından törenle karşılandı. Devlet Başkanlığı Sarayı’ndaki tören, iki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Obama ve Castro daha sonra tören kıtasını selamladı.

Küba'yı 88 yıl sonra ziyaret eden ilk ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelen Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Guantanamo geri verilmeden normalleşmenin tam olarak sağlanamayacağını belirtti.

CASTRO'DAN GUANTANAMO ÇIKIŞI

Küba Devlet Başkanı Castro, Obama’yla buluşmasında, tam anlamıyla bir normalleşme için ABD askerlerinin Guantanamo’yu boşaltması ve Küba’ya geri vermesi gerektiğini söyledi. Castro, ABD ambargosunun ülkesinin ekonomik gelişimi önündeki en büyük engel olduğunu belirtti. Ambargonun kalkmasıyla birlikte çok daha fazla şeyin yapılabileceğini ifade eden Castro, Başkan Obama ve hükümetinin bu konudaki çabalarının önemini takdir ettiklerini kaydetti.

İki ülke arasında, politik model, demokrasi, insan hakları, sosyal adalet, uluslararası ilişkiler, barış ve istikrar başlıklarında temel farklar bulunduğunun altını çizen Castro, “Kübalılar, büyük bir fedakarlık sonucu elde ettiklerini fedakarlık etmeyecekler” dedi. Siyasi mahkumlarla ilgili iddiaları reddeden Kübalı lider, “Bana siyasi mahkumların listesini verin ve onları serbest bırakayım” dedi.

SAVAŞ GEMİSİYLE GİTMEYEN İLK BAŞKAN

Obama’nın 88 yılın ardından adayı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olması tarihi bir anlam da taşıyor. Görevdeyken Küba'yı ziyaret eden tek ABD Başkanı Calvin Coolidge olmuştu. Bir ABD savaş gemisinin eşlik ettiği Coolidge, 1928'de Küba'ya gitmişti.

(Fotoğraf: AFP)