Can Yayınları, yazar Salman Rushdie’nin 'Floransa Büyücüsü' adlı romanında kullandığı “Kürdistan” kelimesini sansürledi. Aralık 2020 tarihinde, Begüm Kovulmaz’ın çevirisi ile basılan kitabın 12. baskısında İngilizce orijinalinde geçen “Kürdistan” kelimesi yerine “Kürtlerin yaşadığı topraklar” ifadesi kullanıldı.

'Floransa Büyücüsü' romanının İngilizce basımında ‘Kürdistan’ kelimesi, "After the sack of Tabriz, Selim wanted to stay in the Safavid capital for the winter and conquer the rest of Persia in the spring, but Argalia told him that the army would mutiny if he insisted on this. They had won the victory and annexed much of eastern Anatolia and Kurdistan, almost doubling the size of the Ottoman empire" ifadeleriyle yer alıyor.

Kitabın Türkçe baskısında ise şu cümleler kullanılıyor:

"Tebriz yağmalandıktan sonra, Selim kışı Safevilerin payitahtında geçirmek ve baharda sefere çıkarak İran’ın geri kalanını fethetmek istedi, fakat Arkaliya, Padişah’a askerlerin isyan edeceğini anlattı. Büyük bir zafer kazanmış, Doğu Anadolu’yu ve Kürtlerin yaşadığı toprakların büyük bölümünü ilhak etmiş, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını neredeyse iki katına çıkarmışlardı."

'HEMEN TOPLANIP DÜZELTİLECEK'

İlk baskısı 2005 yılında yapılan kitapta Kürdistan kelimesinin sansürlenmesine çok sayıda sosyal medya kullanıcısı tepki gösterdi. Can Yayınları'nın sahibi Can Öz, konuyla ilgili resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yok öyle bir statüko. Kitabın ilk baskısı 2005'te yapılmış. Olacak iş değil şu. Hemen toplanıp düzeltilecek" ifadelerini kullandı. 

PAULO COELHO'NUN KİTABINDA DA 'KÜRDİSTAN' KELİMESİ SANSÜRLENMİŞTİ

Brezilyalı yazar Paulo Coelho’nun, Saadet Özen’in çevirisiyle Can Yayınları tarafından basılan 'On Bir Dakika' adlı romanındaki “Kürdistan” kelimesi de sansürlenmişti. Orijinal metinde geçen, “Bir internet kafeye girdi ve Kürtlerin Kürdistan’dan, şu an Türkiye ile Irak arasında bölünmüş, var olmayan bir ülkeden geldiklerini öğrendi” cümlesinin yerine “Kürtlerin Ortadoğu’da yaşadığı yazıyordu” ifadeleri yer almıştı.