Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Özgür Gündem için yapılan 'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği' kampanyasında nöbeti devraldı.

Gazetenin haber toplantısına katılan Dündar, "Dayanışırsanız, mağdurun yanında durursanız sizleri tutuklarız demek istiyorlar. Bizler de mesajı aldık ve inadına dayanışma içerisinde bulunmaya geldik" dedi.

Baskı ve soruşturmaların hedefinde olan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla gazeteci, yazar ve aydınların başlatmış olduğu "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına destek veren Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yazar Ahmet Nesin'in dün tutuklanmasının ardından dayanışma desteklerle büyüyor.

3 ismin tutuklanması üzerine bugün nöbeti Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar devraldı.

Sabah saatlerinde geldiği Beyoğlu'ndaki gazete binasında, gazete çalışanları ile birlikte haber toplantısına katılan Dündar, gazeteye ilişkin haber ve başlık önerilerinde bulundu.

Toplantıda dayanışma amacıyla Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da katılarak, dayanışma örneği gösterdi.

Gazetenin gündem toplantısında konuşan Can Dündar, gösterilen dayanışmayı önemli bulduğunu ifade etti. Tutuklanmalar ile kendilerine bir mesaj verilmek istendiğini ifade eden Dündar, "Dayanışırsanız, mağdurun yanında durursanız sizleri tutuklarız demek istiyorlar. Bizler de mesajı aldık ve dayanışmaya geldik. Bize şu gazeteye gitmeyin diyorlarsa, ısrarla gideceğiz. Bu televizyonu izlemeyin diyorlarsa, izleyeceğiz ve bu şekilde haklarımıza sahip çıkacağız" diye konuştu.

'SADECE TÜRKİYE’E DEĞİL DÜNYAYA MESAJ VERMEK İSTEDİLER'

Yazar Ahmet Nesin'in tutuklanmasına ilişkin "Düşünen ve yazan insana devlet her zaman zulüm uyguluyor" diyen Dündar, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu için ise şunları söyledi: "Şebnem hoca insan hakları noktasında mücadele veren biriydi. Erol da yanımızda durdu. Erol'un tutuklanması ile sadece Türkiye'ye değil, dünyaya mesaj vermek istediler. Bu yüzden yanlarında olacağız. Böyle böyle geriletebiliriz."

'ONLARLA ÖZGÜRLÜĞÜN ÖNÜ AÇILACAK'

Baskı ve tutuklamalarla yaratılmak istenen korku ortamına karşı "İnadına dayanışma içerisinde bulunmaya geldik" diyen Dündar, destek olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Özgür Gündem üzerindeki baskılar ile gözaltı ve tutuklanan muhabirlerin durumuna da dikkat çeken Dündar, "Mesaimizin büyük bir kısmını adliyede geçiriyoruz" diye belirtti.

Gazetelerine ilişkin baskılar ile toplumun haber alma hakkının elinden alınmak istendiğini söyleyen Özgür Gündem Editörü Zana Kaya ise, "Bu topluma yönelik bir mesajdır. Özgür Gündem'in bir direniş geleneği var. Bu baskıları da dayanışma ile aşarız" dedi.

Haber toplantısının ardından Can Dündar'ın "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni" sıfatıyla mesaisine başladığı gazete binası önünde, öğlen saatlerinde de çeşitli sivil toplum örgütü, sendika ve meslek örgütleri tarafından destek eylemleri yapılacak. 

(Kaynak: DİHA)