Arap Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Bi'r es-Seba Cami'sinde yapılacak içki festivalinin tehlikeli sonuçlar doğuracağı belirtilerek, "İsrail bu tür eylemlerle halkı provoke edip, gerilime davetiye çıkarıyor. İsrail, bu tavrı ile uluslararası hukuk ilkelerine ve dünyanın dört bir yanındaki 1,5 milyar Müslüman'ın dini değerlerine aldırmadığını açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bu da kutsal değerleri korumaya ve saygı duymaya çağıran tüm uluslararası normları ihlal etmektir" denildi.

 

İçki festivalinin duyurulma zamanına işaret edilen açıklamada, "Knesset (İsrail Parlamentosu) Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Michael Ben-Ari'nin, parlamentoda dağıtılan İncil'i yırtıp çöp kutusuna atması ve İsrailli 4 genç kızın Halil İbrahim Cami'sinde Kur'an-ı Kerim'i yırtması olayı ile eş zamanlı olmasının manidar" olduğu belirtildi.

 

Uluslararası insan hakları örgütlerine, İsrail'in siyasetine ve sorumsuzca tavırlarına karşı ciddi bir müdahale çağrısında bulunan Arap Birliği, Arap coğrafyasının ve diğer ülkelerin yaptığı gibi İsrail'in de dini değerlere ve sembollere saygı duyması gerektiğini bildirdi.

 

İsrail'in Bi'r es-Seba Belediyesi, kentteki eski Osmanlı eseri Bi'r es-Seba Cami'si avlusunda 5 Eylül'de, 30 İsrail şarap üretim firmasının katılımıyla içki festivali düzenleyeceğini açıklamıştı.

 

İsrail Yüksek Mahkemesi'nin kararıyla geçen yıl müzeye dönüştürülen ve eski Osmanlı eseri olan Bi'r es-Seba Camisi 1906'da inşa edilmiştir. (Cnn Türk)