Şişecam işçileri grevlerinin yedinci gününde Taksim'deki Paşabahçe mağazasına yürüdü. 31 yaşındaki Gebze Cam Elyaf Fabrikası işçisi Akın Özer, dokuz yıldır ağır koşullarda çalıştığını söyledi.

Şişecam işçileri grevlerinin yedinci gününde İstanbul Taksim'deki Paşabahçe mağazasına yürüdü.

Kristal-İş Sendikası ile Şişecam işvereni arasında sürdürülen 24. dönem toplu iş görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alınmıştı.

Cuma günü Şişecam’a ait altı şirkete bağlı 10 fabrikada toplam 5 bin 800 işçi grev başlatmıştı.

Hikmet Adal'ın bianet'teki haberine göre, işçiler Fransız Konsolosluğu'nda başlattığı yürüyüş boyunca "Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz", "Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz" sloganları eşliğinde Paşabahçe mağazanın önüne gelerek basın açıklaması yaptı. Yürüyüş boyunca çevik kuvvet ve TOMA'da bekledi.

SAAT BAŞI ÜCRETİM HALA 8,5 LİRA

bianet’e konuşan 31 yaşındaki Gebze Cam Elyaf Fabrikası işçisi Akın Özer, dokuz yıldır ağır koşullarda çalıştığını söyledi.

"Dün sabah 2. çocuğum doğdu. Ben bugün onun geleceği için buradayım. Dokuz yıldır çalışıyorum ama hala saat ücretim 8 buçuk lira. Yani aylık 1200 lira. Dokuz yılın hakkı bu mu? 5800 çalışanın yarısı burada asgari ücretle çalışıyor.

SAĞLIKLI GİRİYORUZ, HASTA OLUYORUZ

"Çalışma koşullarımız zaten çok ağır. İnsanlar ağır işte çalışabilecek durumda olduklarına dair sağlık raporu alıyorlar. Ama birkaç sene sonra bel fıtığı ve boyun fıtığı baş gösteriyor. O zamanda niye istirahat alıyorsun diye kızıyorlar. Bizleri işten atmakla tehdit ediyorlar. Bizler sağlıklı olarak girdiğimiz bu kurumda hasta oluyoruz sonuçta. Zaten aldığımız istirahatlar ikramiyelerimizden kesiliyor. Bu konuda da tehditler var.
Sadece binde 2'sini istiyoruz

"Şişecam şu an dünya 4. sırada. 2020 hedefleri ilk üçe girebilmek. Yani bu 20 milyar dolar net kar demek. Peki sormak istiyorum işçi bunun neresinde. Dokuz aylık net karı 900 milyon lira olan bir firma burası. Kazandığının sadece 1000'de ikisini istiyoruz.

"Diğer taraftan bize gelen desteklerden dolayı, yanımızda olan arkadaşlarımızdan dolayı çok mutluyuz. Diğer sivil toplum örgütleri ve platformlar grevimiz başladığından bu güne yanımızdalar. Desteklerini her alanda hissettiriyorlar.

"İşveren direnişimizi kırmaya çalışıyor. Her türlü hileyi yapıyor. Yasal olmayan yollarla fabrikalardan ürün çıkartmaya çalışıyor ama buna izin vermeyeceğiz. Biz hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Biz açlıktan korkmuyoruz. Çalışırız kazanırız. Biz sadece ekmeğimiz peşindeyiz.’’

İşçilerin talepleri şöyle:

Sendikanın istediği 1,93 kuruşluk zamma karşılık işveren 93 kuruşluk zam öneriyor.

Düşük ücretli çalışanlar için talep edilen iyileştirme zammı ve işe giriş ücretinin belirlenmesi.

Şişecam’a bağlı tüm fabrikalarda bir kapanma ya da taşınma durumunda fabrikada çalışan işçilerin yine aynı işverene bağlı farklı bir şirkette ve ya taşınan fabrikada tekrar istihdam edilmesini sağlayan anlaşmanın imzalanması isteniyor.

ŞİŞECAM DAHA ÖNCE DE DİRENDİ

Paşabahçe Beykoz Şişecam'da 1991'de fabrikanın bir bölümünün kapanmak istenmesine karşı büyük bir direniş oluştu. Yedi ay boyunca devam eden Paşabahçe direnişi Türkiye'nin gündeminde önemli bir yere oturdu. Her gün çok sayıda işçi, memur, esnaf, politikacı direnişi ziyaret etti. Birçok işçi işten çıkarıldı, geri alındı ve tekrar çıkarıldı.

Yine 2002'de Beykoz Paşabahçe Şişecam fabrikasının kapanmasını engellemek için işçiler aileleri ile birlikte 17 gün direnmişti. Beykoz esnafının da destek verdiği eylemde işçiler başka şehirlerdeki fabrikaya nakledilmişti.