İşten çıkarıldıkları için Tuzla’ya yürüyüş başlatan Şişecem İşçileri’nin eylemi Kırklareli Valiliği tarafından engellenmesinin ardından başladıkları nöbet eylemi ikinci gününde devam ediyor.

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde kurulu Şişecam'a bağlı Paşabahçe Cam Fabrikası'nda “istihdam fazlalığı” gerekçe gösterilerek işten çıkarılan 90 işçinin İstanbul Tuzla’da bulunan şirketin genel merkezine doğru başlattığı, "İş, Aş, Adalet Yürüyüşü" Kırklareli Valiliği tarafından Olağanüstü (OHAL) gerekçesiyle dün engellenmişti.

İşçiler, verilen kararın ardından Tekirdağ Muratlı Kavşağı'ndaki konaklama noktasında çadır açarak nöbet eylemini başlattı.

Nöbet eylemi ikinci gününde devam ederken, işçiler bugün yapacakları görüşmenin ardından akşam yürüyüşe devam edip etmeyeceklerini kararlaştıracak.

Gün içerisinde işveren yetkilileri ve işçi temsilcileri arasında yapılacak görüşmenin ardından alınacak karara göre hareket edeceklerini ifade eden işçiler, iki günlük yürüyüş sonucu kendilerini muhatap almayan işveren yetkililerinin kendileri ile görüştüğünü, bunun da kazanım olduğunu dile getirdi.

İşçiler, olumsuz bir duruma karşı hazırlıklı olduklarını fakat önemli olanın zafer olduğunu ve zaferi de bugün elde edeceklerini söyledi.

'ENGELLEME KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİR'

Eylemdeki işçi temsilcilerinden Aydın Şahin mücadelelerinin ses getirdiğini ifade ederek olumsuz bir varsayım üzerine konuşmak yerine zafere odaklandıklarını söyledi.

Valiliğin yürüyüşlerini yasaklamasına ilişkin Şahin, "OHAL sadece bizim değil herkesin özgürlüklerini kısıyor. Masumane bir yürüyüşün dahi yasaklanması, engellenmesi kabul edilebilir değildir" diye belirtti.

'İŞİMİZİ İSTİYORUZ'

23 yıldır Paşabahçe Kırklareli Fabrikası'nda çalışan Şaban Koçak, 3 Ekim 2017 tarihinde bir telefon ile iş hakkının feshedildiğini söyledi.

90 işçinin işten çıkarılmasının ardından bağlı oldukları Kristal İş Trakya Şubesi'nin kendilerine destek vermediği ifade eden Koçak, "Kristal İş Trakya Şubesi'ne gittik ve orayı işgal ettik. Ardından Lüleburgaz'da kitlesel bir eylem gerçekleştirdik. Bu direnişi yalnızca Lüleburgaz'daki Paşabahçe şubesinin önünde sürdürmek istemedik. Dar alana sıkıştırmamak için İstanbul'a doğru bir yürüyüş başlattık. Hedefimiz 90 Trakyalı olarak işe dönmektir" dedi.

'EŞLERİMİZİN YANINDAYIZ'

İşten çıkarılan işçilerin eşleri ve çocukları da eyleme destek veriyor. İşçi Necdet Doğan'ın eşi Nefise Doğan, "Atılan işçiler işe geri alınana kadar direnmeye devam edeceğiz. Biz de çocuklarımız ile birlikte eşlerimizin yanındayız" diye konuştu.

(Kaynak: MA)