Çalışma şartları söz konusu olduğunda akla ilk gelen şey ücret olsa da bu şartların iyi olup olmadığını belirleyen birçok etken vardır. Çalışma koşullarının iyi olmasında belirleyici özellikler geçmişten günümüze oldukça değişmiştir. Geçmişte bir mesleğin iyi çalışma koşullarına sahip olması, o meslekte kazanılan ücrete, sosyal güvenceye ve kişinin emir aldığı insan sayısının azlığına bağlıydı. Günümüzde ise bir mesleğin çalışma koşullarının iyi olması, ücretin ve sosyal güvencenin yanı sıra çalışma ortamına, dinlenme süresine ve kişiye sunduğu olanaklara da bağlıdır. Çalışma şartları iyi olmasında çalışma süresi günümüzde en önemli unsurlardan biridir. Çalışma ortamı da çalışma şartlarının iyi olup olmamasında oldukça belirleyicidir. Günümüzde çalışma şartlarının iyi olduğu meslekler, çalışma ortamının rahat olduğu, çalışma süresinin kısa olduğu, daha az stresli, ücreti yüksek, tatil olanakları nispeten fazla olan mesleklerdir. Bu özelliklere göre çalışma şartları en iyi olan meslekler şunlardır:

Ortodontist

Ortodontistler, dişlerin düzeltilmesi için uzmanlaşmış ve bu alanda doktora yapmış diş hekimleridir. Çalışma şartları diğer mesleklere göre çok daha iyi olan ortodontistler, oldukça düşük stresli çalışma koşullarına sahiptirler. Ayrıca ortodontistlerin maaşları oldukça yüksektir. Ortodontistlerin aylık kazançları ülkemizde 15 bin ila 20 bin TL arasında değişmektedir. En yüksek kazançlı işlerden bir olan bu mesleğin çalışma saatleri de diğer birçok meslekten daha iyidir.

Diyetisyen

Diyetisyenler, kişilerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için insanların zayıflamalarına ve sağlıkla ilgili bazı hedeflere ulaşmalarına yardımcı olurlar. Diyetisyenlik mesleğinin çalışma şartları birçok mesleğe göre oldukça iyidir. Diyetisyenler hastanelerde, sağlık kliniklerinde ve kurumlarda çalışabilirler. İnsanlara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmaya çalışan diyetisyenlik mesleği, ücreti yüksek, stresi düşük ve çalışma koşulları rahat olan bir meslektir. Diyetisyen olmak için üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunu olmak gerekmektedir. Diyetisyenlerin aldıkları maaş ise 6 bin ila 7 bin TL arasındadır.

Tıbbi Kayıt Teknisyeni

Tıbbi kayıt teknisyeni hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında hasta kayıtlarını tutan, hasta kabul işlemlerini yürüten ve hastaların tüm kayıtlarını arşivleyen kişidir. Sağlık sektöründe önemli bir yere sahip olan tıbbi kayıt teknisyenliği, çalışma şartları açısından oldukça iyi koşullara sahiptir. Tıbbi kayıt teknisyeni olabilmek için en az iki yıllık bir ön lisans programını tamamlamak gerekmektedir. Tıbbi kayıt teknisyenlerinin maaşları ülkemizde 5 bin ila 7 bin TL arasında değişmektedir.

Masaj Terapisti

Sakin ve stresi az bir meslek arayanlar masaj terapistliği mesleğinde kariyer yapmayı düşünebilirler. Masaj terapisti hastalara tedavi edici masaj teknikleri uygulayan kişidir. Tıbbi masaj eğitimi veren kurslardan veya özel dersler alarak öğrenilen bu meslek, çalışma şartları en iyi olan mesleklerden biridir. Sağlık kurumlarında ve işletmelerde çalışan masaj terapistlerinin ülkemizde ortalama maaşları 5 bin ila 6 bin TL arasında değişmektedir.

Okuyunuz: Masaj Salonu Açmak

Kütüphaneci

Tüm dünya genelinde çalışma şartları en iyi olan mesleklerden bir diğeri ise kütüphaneciliktir. Kütüphanelerde kitapların kayıtlarını arşivleyen kütüphanecilerin çalışma koşulları diğer mesleklere göre çok daha iyidir. Kütüphaneci olmak için üniversitelerin kütüphanecilik bölümünden mezun olmak gereklidir. Kütüphanecilerin ülkemizde ortalama maaşları ise 5 bin ila 6 bin TL arasında değişmektedir.

Saç Stilisti

Saç kesimi ve saç stili tasarlayıp uygulayan saç stilistleri kuaför salonlarında çalışabilir, kendi salonlarını da açabilirler. Saç stilistliği ülkemizde en iyi çalışma şartlarına sahip mesleklerden biridir. Saç stilisti olmak için devlet onaylı kuaförlük veya kozmetik programlarını tamamlamış olmak gerekmektedir. Bu programları tamamlamak için en az 16 yaşında olmak ve lise diplomasına sahip olmak gerekir. Saç stilistleri ülkemizde 5 bin ila 7 bin TL arasında maaş almaktadır.